Ανάρτηση για την πορεία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έκανε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στο Twitter, μετά την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σημείωσε: «Καλή επικοινωνία με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO, όπου θα λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για την τρομοκρατία και την αποτροπή και την άμυνα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

«Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας»

«Η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας που συνήψε με την Τουρκία σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και έχει έρθει η ώρα η τουρκική βουλή να ξεκινήσει την διαδικασία επικύρωσης του σουηδικού αιτήματος ένταξης ώστε να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», δήλωσε λίγες μέρες πριν ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ.

«Η άποψή μας είναι ότι κάναμε ό, τι μας ζητήθηκε, τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης η τουρκική βουλή», τόνισε μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί επίθεση της Ρωσίας στη χώρα»

Παράλληλα, έκθεση της επιτροπής εθνικής άμυνας του σουηδικού κοινοβουλίου αναφέρει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Σουηδίας, μετέδωσε στις 20 Ιουνίου η σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, επικαλούμενη πηγές της.

Η Σουηδία σπεύδει να ενισχύσει την άμυνά της και υπέβαλε αίτημα να ενταχθεί στο NATO πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η διαδικασία εισδοχής της, ωστόσο, εμποδίζεται ως αυτό το στάδιο μόνο από δύο χώρες – από την Τουρκία και την Ουγγαρία.