Η Ρωσία εξαπέλυσε χθες, Κυριακή 25/06, κύμα επιθέσεων στην περιφέρεια της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου.

Τουλάχιστον έξι πύραυλοι S-300, 33 αεροπορικές επιδρομές και 45 βλήματα από εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών καταγράφηκαν από χθες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών τρομοκρατικών επιθέσεων, τραυματίστηκαν άμαχοι και υπέστησαν ζημιές σπίτια, εμπορικά και διοικητικά κτίρια και ιδιωτικής χρήσης οχήματα», σημειώνεται στην πρόσφατη αναφορά του γενικού επιτελείου για την κατάσταση στο πεδίο.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να σταματήσει την προέλαση ουκρανικών μονάδων και να ανακαταλάβει χαμένες θέσεις, βομβαρδίζοντας με το πυροβολικό του τουλάχιστον 30 οικισμούς.

Στην περιφέρεια της Ζαπορίζια βρίσκεται ο ομώνυμος πυρηνικός σταθμός, τον οποίο κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες μέρες της εισβολής τους στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ζητήσει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να προστατευθεί ο ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός.

«Δυστυχώς εξακολουθεί να μην είναι αρκετή η προσοχή του κόσμου στην υφιστάμενη ρωσική απειλή στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», δήλωσε χθες το βράδυ.

Ακόμα, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform μετέδωσε, αναφερόμενο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, ότι η πόλη-λιμάνι της Οδησσού δέχθηκε νωρίς σήμερα το πρωί αεροπορική επίθεση.

Στην πόλη ακούστηκαν διάφορες εκρήξεις, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Νωρίτερα σήμερα, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας είχε προειδοποιήσει για πιθανές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ από πλοία στην Μαύρη Θάλασσα.