Συντρίμμια και ανθρώπινα λείψανα από το υποβρύχιο Titan ανασύρθηκαν χθες το βράδυ από την αμερικανική ακτοφυλακή, μια εβδομάδα μετά από την τραγωδία που σημειώθηκε στα βάθη του Ατλαντικού, στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού.

2023-06-28T164321Z_1327009262_RC2CS1AFJ53L_RTRMADP_3_TITANIC-SUBMERSIBLE
2023-06-28T165409Z_796806719_RC2CS1AXLXDE_RTRMADP_3_TITANIC-SUBMERSIBLE

 

Ανάμεσα στα συντρίμμια οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι βρίσκονται και ανθρώπινα λείψανα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακτοφυλακή  και για το λόγο αυτό αναμένεται να μεταφερθούν για ειδικές αναλύσεις. Τα πρώτα συντρίμμια από το μικρό υποβρύχιο ανασύρθηκαν χθες από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μεταφέρθηκαν στο Σεντ Τζονς στον Καναδά, χθες το πρωί. Σε πρώτη φάση, τα συντρίμμια του Titan μεταφέρθηκαν σε μια προβλήτα της Καναδικής Ακτοφυλακής στο «St. John’s», στο Νιουφάουντλαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ευρήματα θα μεταφερθούν σε λιμάνι των ΗΠΑ, όπου το Συμβούλιο Θαλάσσιων Ερευνών θα κάνει περαιτέρω ανάλυση και δοκιμές.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν φαινόταν ένα κομμάτι της πλάκας του κύτους που ξεφορτώθηκε στο Horizon Arctic, το σκάφος που έψαχνε στον πυθμένα του ωκεανού για το βαθυσκάφος. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν και να ανασύρουν περίπου 10 κομμάτια από το υποβρύχιο. Ανάμεσά τους ένα μεγάλο, λευκό τμήμα καμπυλωτού μετάλλου, ένα αντικείμενο γεμάτο καλώδια άλλα και μηχανικά μέρη του υποβρυχίου.

1b_2
2_2

Ειδικές αναλύσεις

Εμπειρογνώμονες της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας θα αναλύσουν τα υποτιθέμενα ανθρώπινα λείψανα που «συλλέχθηκαν προσεκτικά» λίγο μετά την ανάσυρση των συντριμμιών. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι πέντε άνδρες ανάμεσά τους και τρεις Βρετανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν το υποβρύχιο υπέστη «καταστροφική» κατάρρευση, ενώ προσπαθούσε να επισκεφθεί το ναυάγιο του Τιτανικού.

Σε ανακοίνωσή της, η Αμερικανική Ακτοφυλακή ανέφερε: «Αμερικανοί εμπειρογνώμονες της της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας θα πραγματοποιήσουν επίσημη ανάλυση των υποτιθέμενων ανθρώπινων λειψάνων που έχουν συλλεχθεί προσεκτικά από τα συντρίμμια».

Ο Πλοίαρχος Τζέισον Νοϊμπάουερ, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την τραγωδία, πρόσθεσε: «Είμαι ευγνώμων για τη συντονισμένη διεθνή υποστήριξη για την ανάκτηση και τη διατήρηση αυτών των ζωτικών αποδεικτικών στοιχείων. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παράσχουν στους ερευνητές σημαντικές πληροφορίες για την αιτία αυτής της τραγωδίας. Υπάρχει ακόμη σημαντικός όγκος εργασίας που πρέπει να γίνει για να κατανοήσουμε τους παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφική απώλεια του Titan και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι παρόμοια τραγωδία δεν θα επαναληφθεί».

Τα πρώτα συντρίμμια από το μοιραίο υποβρύχιο Titan έφτασαν στην στεριά. Τα συντρίμμια περισυνελέγησαν από τον βυθό κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού από το πλοίο Horizon Arctic. Μεταφέρθηκαν στις ακτές του Καναδά με γερανούς από το πλοίο και φορτώθηκαν σε φορτηγά. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν και να ανασύρουν περίπου 10 κομμάτια, ανάμεσα τους και το φινιστρίνι του υποβρυχίου.

Η αμερικανική Ακτοφυλακή είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι οι πέντε επιβαίνοντες του Titan, επιστημονικού τουριστικού βαθυσκάφους που είχε εξαφανιστεί την Κυριακή στον Ατλαντικό, έχασαν τη ζωή τους όταν προκλήθηκε η ενδόρρηξη του υποβρυχίου.

Πού εστιάζουν οι έρευνες

Πάντως η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια ανήκουν στο Titan και σε ανακοίνωσή της παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην αμερικανική ακτοφυλακή. Ο J. Carl Hartsfield, σχεδιαστής υποβρύχιου οχήματος στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole, δήλωσε ότι τα ανακτηθέντα συντρίμμια θα μπορούσαν να περιέχουν ζωτικές πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στο Titan.

Ο κ. Hartsfield δήλωσε ότι οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας θα επικεντρωθούν σε τρία πράγματα: ένα σημείο αστοχίας του κύτους, τον τρόπο με τον οποίο συνδέθηκαν κομμάτια από ανθρακονήματα και τιτάνιο, τα υλικά του υποβρυχίου, και αν μπορούν να ανακτηθούν ηλεκτρονικά δεδομένα.

Το ιδανικό θα ήταν να είχε το υποβρύχιο ένα είδος μαύρου κουτιού για να διαπιστωθούν ευκολότερα οι αιτίες του δυστυχήματος, όμως ο κ. Hartsfield δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» το υποβρύχιο να είχε έναν κεντρικό καταγραφέα δεδομένων για μια καταστροφή. Διευκρίνισε ωστόσο ότι καταγράφονται δεδομένα σε διάφορα σημεία – σκληροί δίσκοι, υλικό από σόναρ και πιθανώς ακόμη και κάμερες – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να αρχίσουν να σκιαγραφούν μια ιστορία για το τι είχε συμβεί.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ηγείται της έρευνας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το υποβρύχιο καταστράφηκε και έχει συγκαλέσει ένα ναυτικό συμβούλιο έρευνας, το υψηλότερο επίπεδο έρευνας στην ακτοφυλακή. Η επιτροπή συνεργάζεται στενά με άλλες εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες που ανταποκρίθηκαν στο συμβάν, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έρευνα.