Για έναν ακόμη χρόνο ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρόκειται να παραμείνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ όπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο πηγές της Συμμαχίας.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Politico ότι η παράταση της ηγεσίας του γενικού γραμματέα είναι «τελειωμένη υπόθεση», καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί. Ανώτερος διπλωμάτης από τη Δυτική Ευρώπη δήλωσε ότι η απόφαση «θα επισημοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα». Ανώτερος διπλωμάτης από την Ανατολική Ευρώπη και ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν επίσης ότι υπάρχει συναίνεση εντός της συμμαχίας από όλα τα κράτη-μέλη.

Η παράταση της θητείας Στόλτενμπεργκ φημολογούνταν ευρέως τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να ανακοινωθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον επόμενο μήνα, η οποία χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις της συμμαχίας εδώ και χρόνια εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, υπηρετεί ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 2014 και έχει ήδη παραταθεί πολλές φορές η θητεία του. Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι δεν έχει σκοπό να ζητήσει να παραμείνει στη θέση του.

Ερωτηθείς για τα σχέδιά του σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, επέμεινε ότι η άποψή του δεν είχε αλλάξει. «Όταν πρόκειται για τον εαυτό μου, έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου πολλές, πολλές φορές», είπε. «Δεν επιδιώκω παράταση, και αυτό έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν».