Αύριο η Γαλλία θα κηδέψει τον 17χρονο Νάελ. Η δολοφονία του από αστυνομικούς έχει πυροδοτήσεις σφοδρές ταραχές στη χώρα.

Ο θάνατος του 17χρονου Nαέλ από τα πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια διακοπής κυκλοφορίας την Τρίτη, έχει προκαλέσει απόλυτο χάος στη χώρα με βίαιες διαδηλώσεις να σαρώνουν τους δρόμους σε όλη τη χώρα.

Αλλά ποιο ήταν το αγόρι του οποίου ο θάνατος έγινε τόσο εμβληματικός σε μια χώρα που τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα ότι πρέπει «να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά ζητήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων στην επιβολή του νόμου»;

Η μητέρα του Nαέλ, έμενε με τον μονάκρβο γιο της σε ένα δημοτικό διαμέρισμα στη Nanterre, το μέρος που κάποτε στέγαζε τη μεγαλύτερη παραγκούπολη για Αλγερινούς μετανάστες.

Μετά το σχολείο, ο Nαέλ έπιασε δουλειά ως ντελίβερι, ενώ έπαιζε επίσης τακτικά πρωτάθλημα ράγκμπι για τους Pirates της Nanterre.

Ο Nαέλ γράφτηκε στο κολέγιο του Suresnes, σε μια σειρά μαθημάτων ηλεκτρολόγων, αλλά το ιστορικό παρακολούθησης του ήταν φτωχό.

Μαρτυρίες φίλων και γνωστών κάνουν λόγο για ένα αγαπητό μέλος της αλγερινής κοινότητας, ένα νέο αγόρι με ενέργεια και διάθεση για τη ζωή. Ποτέ δεν γνώρισε τον πατέρα του, οπότε η ζωή δεν ήταν πάντα τόσο εύκολη για εκείνον, ενώ συχνά γινόταν στόχος διακρίσεων από την αστυνομία που μέσα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών υποβλήθηκε σε τουλάχιστον πέντε αστυνομικούς ελέγχους, και τον προσεχή Σεπτέμβριο έπρεπε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων για «αποτυχία συνεργασίας» του με τις αρχές.

 Ήταν επίσης ύποπτος για κατάχρηση προσωρινής άδειας οδήγησης.

Η νόμιμη ηλικία για να πάρεις το τιμόνι ενός οχήματος ασυνόδευτος στη Γαλλία είναι τα 18, ωστόσο την περασμένη Τρίτη ο Nαέλ οδηγούσε μια Mercedes AMG υψηλής ισχύος – που ταξινομηθεί στην Πολωνία.

Κι έμελε να είναι η τελευταία βόλτα του μαζί με δύο φίλους του, άγνωστης ταυτότητας μέχρι στιγμής.

Η μητέρα του περιγράφει την τελευταία ημέρα, θυμάται ότι της έδωσε ένα «μεγάλο φιλί» πριν πάει στη δουλειά και της είπε: «Σ’ αγαπώ μαμά».

Αναφερόμενη στον 38χρονο αστυνομικό που κατηγορείται για τη δολοφονία του γιου της, η μητέρα του Ναέλ είπε: «Δεν χρειάστηκε να σκοτώσει τον γιο μου, υπήρχαν άλλοι τρόποι να τον αντιμετωπίσει» και συνέχισε: «Ο αστυνομικός είδε το κεφάλι ενός Άραβα, ενός μικρού παιδιού, ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή».

Αύριο Σάββατο, όταν όλοι συγκεντρωθούν για την κηδεία του Nαέλ, θα θυμούνται ένα αγόρι που περιγράφεται από τον Κίλιαν Μπαπέ ως «μικρό αγγελούδι».

 Με πληροφορίες από Daily Mail