Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο του Παρισιού, η κατάσταση στη Γαλλία, παραμένει έκρυθμη. Όλα ξεκίνησαν από ένα έλεγχο για τροχαία παράβαση, που κατέληξε στον εξ επαφής πυροβολισμό στο στήθος του εφήβου από έναν 38χρονο αστυνομικό, ο οποίος έχει προφυλακιστεί και ερευνάται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Μετά από πέντε ημέρες επεισοδίων, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία που επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή. Ήταν η δεύτερη φορά που οι ταραχές στη Γαλλία αναγκάζουν τον Γάλλο πρόεδρο να αναβάλει συνάντηση με αρχηγό κράτους, αφού ο βασιλιάς Κάρολος ακύρωσε την επίσκεψή του λόγω διαμαρτυριών για τη συνταξιοδοτική νομοθεσία.

Έκρυθμη η κατάσταση

Τα επεισόδια και οι καταστροφές που μαίνονται από την περασμένη Τρίτη και τα οποία δε φαίνεται να εκτονώνονται, αντιθέτως μεγεθύνονται, δείχνουν τη διάθεση τη διαδηλωτών για το επόμενο διάστημα.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις σφοδρές συγκρούσεις πολιτών με δυνάμεις ασφαλείας, έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή 3.000 αυτοκίνητων, 600 κτιρίων, κυρίως κυβερνητικών, και 2.000 καταστημάτων.

Οι Αρχές ασφαλείας έχουν συλλάβει 2.900 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Ο οικονομικός απολογισμός των ζημιών μέχρι τώρα, ανάρχεται στα 150.000.000 ευρώ.