Ήταν το Cable News Network, το πρώτο 24ωρο τηλεοπτικό δίκτυο παγκοσμίως, το κανάλι που άλλαξε την ενημέρωση και για κάποιους ακόμη και την ίδια την Αμερική. Ο ιδρυτής του, Τεντ Τέρνερ, ήταν τόσο  φιλόδοξος για το εγχείρημά του που είχε δεσμευθεί ότι το CNN θα σταματήσει να εκπέμπει αφού πρώτα μεταδώσει ζωντανά το τέλος του κόσμου, όταν, όποτε και αν έρθει. «Δεν θα σταματήσουμε να μεταδίδουμε μέχρι να τελειώσει ο κόσμος. Θα είμαστε εκεί, θα καλύψουμε ζωντανά το τέλος του κόσμου και αυτή θα είναι η τελευταία μας εκπομπή».

Προς πώληση

Σαράντα τρία χρόνια μετά, το σχέδιο «διάσωσης» του CNN απέτυχε και οι τελευταίες πληροφορίες από την Ατλάντα αναφέρουν ότι ο δημοφιλής τηλεοπτικός σταθμός οδεύει προς πώληση.  Η περσινή χρονιά έκλεισε με κέρδη χαμηλότερα των 1 δισ. δολαρίων (750.000.000 δολάρια), κάτι που έχει να συμβεί από το 2016, τη στιγμή που η διοίκηση του σταθμού στόχευε σε περικοπές ύψους 3 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη που σημείωσε ο σταθμός το 2021 ήταν 1,25 δισ. δολάρια.

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, το CNN βρίσκεται σε πτωτική πορεία, με την τηλεθέαση να εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη. Ο σταθμός έχει 80.000.000 συνδρομητές στις ΗΠΑ, ενώ τον Ιούνιο του 2021 κατέγραψε «βουτιά» 49%, φέρνοντας το κανάλι πίσω από τους μεγάλους ανταγωνιστές του, το MSNBC και το FoxNews.

Τα μεγάλα «βαρίδια»

Τα μεγάλα «βαρίδια» του CNN φαίνεται προς το παρόν να είναι το κόστος κάλυψης του πολέμου στην Ουκρανία και οι υψηλοί μισθοί σε γνωστούς δημοσιογράφους που προσελήφθησαν για το CNN+, το οποίο έκλεισε ξαφνικά μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη της λειτουργίας του.

Επιπλέον, ο σταθμός βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον πρώην παρουσιαστή Κρις Κουόμο, ο οποίος απολύθηκε το 2021 για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο του αδελφού του και πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο. Ο Κρις Κουόμο απαιτεί αποζημίωση ύψους 125.000.000 δολαρίων, καθώς ο σταθμός αρνήθηκε να του καταβάλει τα τελευταία 18.000.000 δολάρια του συμβολαίου του.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το δίκτυο προχώρησε σε μαζικές απολύσεις, καθώς τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι, σε σύνολο 4.400, ειδοποιήθηκαν για τη λύση της συνεργασίας τους. Ανάμεσά τους και υψηλά αμειβόμενοι δημοσιογράφοι, όπως οι Άλισον Κόζικ, Μάρτιν Σάβιτζ, Αλεξ Φιλντ, Κρις Τζιλίζα κ.ά.

Το κανάλι

Το CNN ήταν δημιούργημα του επιχειρηματία Τεντ Τέρνερ και του δημοσιογράφου Ριζ Σόνφιλντ. Πλέον ανήκει στη Warner Bros. Discovery, υπό τη διοίκηση του προέδρου της εταιρείας, Ντέιβιντ Ζάσλαβ, ενώ πρόεδρος του CNN ήταν μέχρι πρότινος ο Κρις Λιχτ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Τζεφ Ζούκερ τον Φεβρουάριο του 2022, μετά την αποκάλυψη ότι ο τελευταίος διατηρούσε δεσμό με την άμεση συνεργάτιδά του, Άλισον Γκόλαστ.

Πλέον και ο Κρις Λιχτ αποτελεί παρελθόν για το CNN, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες εργαζομένων για την κακή συμπεριφορά του, τις αστοχίες του στον σχεδιασμό του προγράμματος και την έντονη κριτική που δέχθηκε τον Μάιο ο σταθμός για την καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι «μνηστήρες»

Ήδη τα δημοσιεύματα μιλάνε για το έντονο ενδιαφέρον του πρώην προέδρου του CNN, Τζεφ Ζούκερ, για την αγορά του σταθμού, παρά το γεγονός ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του πριν από ενάμιση χρόνο. Ο Ζούκερ φέρεται να βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία στην απόκτηση του CNN ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία του διαδόχου του Κρις Λιχτ να στρέψει τον σταθμό σε πιο κεντρώα ακροατήρια, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη διαρκή πτώση της τηλεθέασης. Επιπλέον, το περιβάλλον του Ζούκερ τονίζει ότι η αγορά του CNN θα είναι και η καλύτερη εκδίκηση απέναντι σε εκείνους που τον υποχρέωσαν σε παραίτηση, όταν αποκαλύφθηκε το «ροζ σκάνδαλο».

«Δεν το ξεχνάει αυτό και σίγουρα θα βρει τρόπο να επανέλθει», λένε οι πληροφορίες και επισημαίνουν ότι το προσεχές φθινόπωρο θα κάνει προσφορά για την απόκτηση του σταθμού. Αυτή τη στιγμή ο Ζούκερ είναι επικεφαλής ενός fund, του Red Bird IMI, το οποίο έχει την οικονομική στήριξη της International Media Investments, με έδρα το Άμπου Ντάμπι.

Η εν λόγω εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη να δαπανήσει αρκετά δισ. δολάρια όταν έρθει η σωστή στιγμή και ευκαιρία. Σύμφωνα με τους «New York Times», αν το CNN βγει προς πώληση, το ποσόν που θα πρέπει να δαπανήσει ο αγοραστής κυμαίνεται στα 5 με 6 δισ. δολάρια. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Warner Bros. Discovery, στην οποία ανήκει το CNN, προσπαθεί να μειώσει τα χρέη της που φτάνουν τα 50 δισ. δολάρια.

Στους πιθανούς «μνηστήρες» του CNN συγκαταλέγεται ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να αγοράσει το τηλεοπτικό δίκτυο από τη μητρική εταιρεία. «Θα πήγαινα να διευθύνω το μέσο αύριο το πρωί,  και το μόνο που θα ήθελα είναι 1 δολάριο τον ρόνο και μέρος των κερδών», δήλωσε ο Κατσιματίδης, ιδιοκτήτης της αλυσίδας σουπερμάρκετ Gristedes Foods της Νέας Υόρκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «New York Post».  Ο Κατσιματίδης, ο 702 πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία ύψους 4,1 δις δολαρίων , σύμφωνα με το Forbes, ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να διπλασιάσει τα κέρδη του CNN σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η χρηματοδότηση είπε δεν αποτελούσε πρόβλημα και πρόσθεσε: «Εναπόκειται στους επενδυτικούς τραπεζίτες να βρουν τους αριθμούς». 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή