Διπλωματική περιοδεία στην Ευρώπη από τις 9 έως τις 13 Ιουλίου πρόκειται να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στη Βρετανία, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία και μετά στη Φινλανδία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο για τη «σύσφιξη των στενών δεσμών» που ενώνουν τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, διευκρίνισε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ.


Συνάντηση Μπάιντεν και βασιλιά Καρόλου

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο στο Κάστρο του Ουίνδσορ στις 10 Ιουλίου.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου, όπως είπε η εκπρόσωπός του.

Για τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού του, στο Ελσίνκι, ο Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί σε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Αμερικανών ηγετών και ομολόγων τους των βορείων χωρών στις 13 Ιουλίου.

Η Φινλανδία εντάχθηκε επισήμως στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. Η χώρα είχε ζητήσει την ένταξή της τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποβάλλοντας το αίτημά της ταυτόχρονα με τη Σουηδία.

Ωστόσο, η Στοκχόλμη περιμένει ακόμη. Παρά το γεγονός ότι είναι «προσκεκλημένη» στη Συμμαχία από τον Ιούνιο του 2022, η υποψηφιότητά της, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τα 31 κράτη μέλη, εμποδίζεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Στον Λευκό Οίκο συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό

Πριν από το ταξίδι του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, προκειμένου να συζητήσουν για την ενταξιακή διαδικασία της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου και θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και βορείων χωρών στο Ελσίνκι.

Στη σύνοδο θα μετάσχουν επίσης οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν και της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ. Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στο προεδρικό μέγαρο και θα εστιάσουν στη στενότερη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και βορείων χωρών στους τομείς της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της τεχνολογίας.

«Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών βορείων χωρών και των ΗΠΑ. Οι προηγούμενες σύνοδοι πραγματοποιήθηκαν στη Στοκχόλμη το 2013 και στην Ουάσινγκτον το 2016. Είναι χαρά μου να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας αυτή τη φορά στο Ελσίνκι», δήλωσε ο Νιινίστο.

Πριν από τη σύνοδο, ο Φιλανδός πρόεδρος θα έχει διμερή συνάντηση με το Αμερικανό ομόλογό του.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, δεν έχει ακόμη μεταβεί στη Γερμανία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.