Ο καύσωνας είναι δίπλα στην Ελλάδα, αλλά σύντομα πρόκειται να φτάσει στη χώρα, με βάση το δελτίο ειδήσεων του Star. 

Στις ακτές της βόρειας Αφρικής, στην Τυνησία, υπάρχουν πολύ θερμές αέριες μάζες που ανεβάζουν τη θερμοκρασία στη Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει «γλιτώσει», όμως από την Τετάρτη η εικόνα αυτή θα αλλάξει

«Όλη αυτή η αέρια μάζα θα κινηθεί προς τη χώρα μας. Ο καύσωνας θα αρχίσει από την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Σε περιοχές, όπως η Λάρισα, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 40-42 βαθμούς Κελσίου», τόνισε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο καύσωνας αναμένεται να διαρκέσει έως και επτά ημέρες.



Την ίδια ώρα, ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί. Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου. Εφιαλτική είναι η προειδοποίηση ότι αυτά τα ρεκόρ είναι μόνο η αρχή, καθώς είναι πολύ πιθανό να καταρριφθούν σύντομα.

Μόνο αυτήν την εβδομάδα δεν προλαβαίναμε να ακούμε για ρεκόρ θερμοκρασιών. Ο Ιούνιος που μας πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Από τη βορειοδυτική Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και το Μεξικό η θερμοκρασία της Γης ξεπέρασε τα όρια με σαρωτικά κύματα καύσωνα, αλλά και ανησυχητική άνοδο στη θερμοκρασία των ωκεανών.

Τη Δευτέρα καταγράφηκε η υψηλότερη μέση θερμοκρασία, πάνω 17 βαθμούς κελσίου. Μέσα σε λίγες ώρες, την Τρίτη κι άλλο ρεκόρ για να καταλήξουμε στη διαπίστωση ότι ζήσαμε την πιο ζεστή εβδομάδα από τότε που έχουμε καταγραφές.



Για τα δεδομένα της επιστήμης, είναι καταιγιστικός αλλά και εφιαλτικός ο ρυθμός με τον οποίο καταρρίπτονται όλα αυτά τα ρεκόρ. Το ημερολόγιο δείχνει μόλις 7 Ιουλίου.