Φρούριο θυμίζει το Βίλνιους ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου.

Πολλές χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν στείλει αεροσκάφη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, διαμορφώνοντας μια ολόκληρη ομπρέλα προστασίας. Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στo «οχυρωμένο» Βίλνιους, το οποίο περιμένει να φιλοξενήσει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, τα μέτρα ασφαλείας όπως αναμένεται θα είναι στο ύψιστο επίπεδο. Δεκαέξι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν στείλει συνολικά περίπου 1.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΝΑΤΟ, που θα καταφτάσουν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Πολλά κράτη, παρέχουν επίσης προηγμένα συστήματα αεράμυνας. Η Γερμανία με 12 εκτοξευτές πυραύλων PATRIOT. Η Ισπανία με 1 σύστημα αεράμυνας NASAMS. Ακολουθεί η Η Γαλλία με αυτοκινούμενα οβιδοβόλα CAESAR, κατόπιν η Μεγάλη Βρετανία με αεροσκάφη EUROFIGHTER. Η Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE, η Φινλανδία – Δανία με αεροσκάφη F16 και η Πολωνία – Γερμανία με μονάδες ειδικών επιχειρήσεων με ελικόπτερα.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: