Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει την περιφρούρηση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται από το μεσημέρι στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Το σημείο που λαμβάνει μέρος η Σύνοδος, βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, εκ των στενότερων συμμάχων της Μόσχας και 160 χιλιόμετρα από το Καλίνινγκραντ, όπου είναι εγκατεστημένοι οι πύραυλοι Iskander.

Βίλνιους: Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία μετέφερε τρεις μοίρες του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot

Σύμφωνα με την BILD, η γερμανική Πολεμική Αεροπορία μετέφερε στο Βίλνιους τρεις μοίρες του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, ενώ 250 γερμανοί στρατιώτες περιφρουρούν τον εναέριο χώρο με τρεις μονάδες ραντάρ. Δώδεκα εκτοξευτές πυραύλων βρίσκονται εγκατεστημένοι κατά μήκος του διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου της πόλης, ο καθένας με 4 έως 8 πυραύλους. Το αντιπυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα, σε περίπτωση που εχθρικός πύραυλος, μαχητικό αεροσκάφος ή drone βρισκόταν στον λιθουανικό εναέριο χώρο, επισημαίνεται.

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία έχει επιπλέον εγκαταστήσει στη Λιθουανία πέντε ελικόπτερα LUH SOF, προκειμένου να μεταφέρει λιθουανικές ειδικές δυνάμεις και να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις τους, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter περιπολούν οπλισμένα τη νύχτα και αεροσκάφη-τάνκερ A330 και A400M παρέχουν καύσιμα σε γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και σε φινλανδικά F-18, για τις περιπολίες τους.

Βίλνιους: Τα μέτρα ασφαλείας για την Σύνοδο ξεπερνούν τις 4.000 σελίδες

Στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους λαμβάνονται τα πιο σύγχρονα μέτρα ασφαλείας, με τα αμυντικά σχέδια να ξεπερνούν, όπως αναφέρει η BILD, τις 4000 σελίδες. Τα μέτρα έγιναν αυστηρότερα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Bundeswehr συμμετέχει εδώ και έξι χρόνια στη φύλαξη των λιθουανικών συνόρων με τη Λευκορωσία, ενώ ηγείται δύναμης 1600 στρατιωτών, εκ των οποίων οι 780 από τη Γερμανία. Πρόσφατα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να εγκαταστήσει στη Λιθουανία σε μόνιμη βάση 4000 στρατιώτες, προκειμένου να ενισχύσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.