Η επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αρκεί για να κάνει τη Σύνοδο Κορυφής, που άρχισε την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους. 

Την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, διεύρυνση του ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Στην ερώτηση για την έγκριση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας, μετά την άρση του βέτο από την Τουρκία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι εκείνο που δίνει μια ιστορική διάσταση στη συμφωνία είναι η ξεκάθαρη θετική απάντηση από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στις δηλώσεις του, ο Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε και την είσοδο της Φινλάνδίας, από τον Απρίλιο, στη Συμμαχία.

Προσέθεσε, δε, ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει το συντομότερο δυνατό τη Σουηδία ως νέο μέλος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εστίασε στην ανάγκη να γίνει πιο ασφαλής η περιοχή της Βαλτικής όσο η ρωσική εισβολή συνεχίζεται.

«Δεν μπορεί η Μόσχα να αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία κρατών» συμπλήρωσε.

Για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία μίλησε ο Μπάιντεν

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, που, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την επέκταση με Φινλανδία και Σουηδία

«Αυτή η ιστορική στιγμή της προσθήκης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο συνεχάρη για την ανανέωση της θητείας του στη Συμμαχία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Σύμμαχοι, αναφορικά με τη μελλοντική δυνατότητα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συγκαταλέγεται στα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Συμφωνούμε στη γλώσσα που προτείναμε -και προτείνατε κι εσείς- σε σχέση με το μέλλον της Ουκρανίας και τη δυνατότητά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Επιδιώκουμε ένα ενωμένο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν.