Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η κυβέρνησή του ουσιαστικά στηρίζουν το αίτημα της χώρας μας, όσον αφορά την πώληση των F-16. Αυτό ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από το Βίλνιους.

«Αυτή τη στιγμή τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών είπαν “ασχολούμαστε με το θέμα, το παρακολουθούμε”» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, και πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραχίμ Καλίν, με τον ίδιο τρόπο θα φροντίσουν, ώστε αυτή η διαδικασία να μετατραπεί προς όφελος μας συναντώντας τους συνομιλητές τους» είπε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ακόμη ότι έλαβε θετικά μηνύματα από την ΕΕ για την τελωνειακή ένωση: «Στείλαμε τον σύμβουλό μου κ. Τσαγκατάϊ. Θα έχουν συζητήσεις για αυτά τα θέματα εκεί. Θα συζητήσει τόσο το ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης όσο και τα θέματα απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Πιστεύω ότι αυτά θα είναι υπέρ της Τουρκίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μας είπε επίσης μερικά θετικά πράγματα για αυτό σήμερα. Νομίζω ότι ο σύμβουλός μου, θα επιστρέψει από εκεί με θετικές εξελίξεις.

Διότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, ήταν σωστό βήμα να ζητηθεί από τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή να ετοιμάσουν μια έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένω ότι η έκθεση θα προετοιμαστεί με θετικό και στραμμένο προς το μέλλον τρόπο.

Με την Ε.Ε ως Τουρκία, στεκόμαστε πάντα πίσω από τις υποσχέσεις μας, και το κάνουμε. Θέλουμε να δούμε τα απτά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων να διεξάγονται με την αρχή 'kazan- kazan' (win-win) το συντομότερο δυνατό. Τα συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις υποσχέσεις που δόθηκαν είναι πρωτίστως ο τερματισμός των δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων στις εν λόγω χώρες και η έκδοση τρομοκρατών. Ως αποτέλεσμα των θετικών έργων που θα δούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει.

Η διαδικασία έφτασε μέχρι σήμερα, καθώς τα θέματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι δεν υλοποιήθηκαν. Μετά από αυτό, αναλαμβάνουμε δράση σύμφωνα με την υλοποίηση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί. Εξηγήσαμε τη σαφήνειά μας στους συνομιλητές μας ότι είμαστε ασυμβίβαστοι σε αυτό το θέμα».

Περιοδείες σε χώρες του Κόλπου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε περιοδεία σε χώρες του Κόλπου: «Έχουμε ελπίδες σε αυτή την επίσκεψη. Έστειλα τους συνεργάτες μου νωρίτερα. Επισκέφτηκαν τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα πάμε με αντιπροσωπεία. Θα θέλαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω κάθε είδους σχέσεις μεταξύ μας ταξιδεύοντας στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, σήμερα τηλεφώνησε ο Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ. Αναρωτιούνται. Τι έγινε, πώς πήγε; Είπαμε, 'είμαστε μαζί σας την Τετάρτη. Θα τα συζητήσουμε λεπτομερώς εκεί.' Θα πάμε εκεί από το Κατάρ, θα πάμε στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ και είμαι αισιόδοξος. Κατά τις προκαταρκτικές επισκέψεις, οι φίλοι μας έδωσαν ορισμένες πληροφορίες. Κατά την επίσκεψή μας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ζήσουμε προσωπικά την υποστήριξη που θα δώσουν στην Τουρκία».

Απάντηση Ερντογάν στο μήνυμα Μπάιντεν


Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της συμμαχίας μας με ειλικρίνεια, αίσθημα ευθύνης και στάση αρχών. Πιστεύω ότι η δημιουργία ισχυρών λύσεων από τη Συμμαχία μας ενάντια σε όλες τις προκλήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμμάχων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης. Θα διατηρήσουμε την εποικοδομητική μας στάση όσο θα ληφθούν υπόψη οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και οι περιφερειακές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες που διαμορφώνονται σε βάση '' καζάν καζάν᾽᾽'(win-win). Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την προσωπική σας υποστήριξη, τις ευχές σας και τα συγχαρητήρια στη Συμμαχία

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ