Την Ημέρα της Βαστίλλης τίμησε με κάθε επισημότητα και φέτος η Γαλλία. Μάλιστα στη φετινή παρέλαση έλαβαν μέρος και στρατιωτικές μπάντες με μουσικούς από τη Γαλλία και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως φέτος ήταν επίτιμος προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Μία επιλογή που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Γαλλία, λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία αλλά και λόγω των κατηγοριών κατά του Ινδού πρωθυπουργού για εμπλοκή σε οικονομικά σκάνδαλα.

 Υπενθυμίζεται ότι η νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή υπήρξε σχετικά ήρεμη, λαμβανομένου υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια είθισται στη Γαλλία να σημειώνονται ταραχές την παραμονή της εθνικής επετείου. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι με βάση ένα πρώτο απολογισμό φέτος πυρπολήθηκαν περίπου 220 αυτοκίνητα ενώ πέρσι είχαν πυρποληθεί 326 αυτοκίνητα. Η φετινή παρέλαση έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς σε επαγρύπνηση.

Κινητοποιήθηκαν 130.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες

Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Βαστίλλης», η γαλλική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 130.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες για την επιβολή της τάξης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, σήμερα θα αναπτυχθούν 45.000 αστυνομικοί στην «πόλη του φωτός».

Επιπλέον, έχουν τεθεί σε συναγερμό δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ελικόπτερα, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα.

Ήδη εφαρμόζεται απαγόρευση της πώλησης και της χρήσης πυροτεχνημάτων σε εθνική κλίμακα και αρκετοί δήμοι ακύρωσαν εκτοξεύσεις πυροτεχνημάτων για λόγους ασφαλείας.