Το ναυάγιο των μεταναστών από την Αλγερία στα ανοιχτά των Βαλεαρίδων τον Απρίλιο επανήλθε στην επικαιρότητα, αφού το πτώμα ενός μωρού, που βρέθηκε ξεβρασμένο σε ισπανική παραλία κοντά στην πόλη Ταραγόνα στη Μεσόγειο πριν από μία εβδομάδα, ταυτοποιήθηκε ως το μικρό κορίτσι που επέβαινε με τους γονείς του στο πλεούμενο το οποίο βυθίστηκε, με αποτέλεσμα το θάνατο 15 ανθρώπων. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ηΑστυνομία.

Το κοριτσάκι, ηλικίας οκτώ μηνών, επέβαινε με τους γονείς του σε φουσκωτή λέμβο που αναχώρησε από την Αλγερία στις 21 Μαρτίου και βυθίστηκε ανοιχτά των ισπανικών Βαλεαρίδων Νήσων στις 6 Απριλίου.

Αφού ανακάλυψε το πτώμα στις 11 Ιουλίου, στη Ρόδα δε Μπέρα, μια παραθαλάσσια κωμόπολη στη Χρυσή Ακτή της Ισπανίας, περίπου 200 χλμ. βορειοδυτικά της Μαγιόρκα, η Αστυνομία ανέλυσε δείγμα γενετικού υλικού το οποίο ταίριαζε με εκείνο μιας γυναίκας το πτώμα της οποίας ανασύρθηκε μετά το ναυάγιο.

Περιλαμβανομένων του μωρού και της μητέρας του, τα πτώματα οκτώ μεταναστών που πνίγηκαν στο ναυάγιο έχουν βρεθεί μέχρι τώρα.

Οι μετανάστες που φθάνουν στα ανατολικά παράλια της Ισπανίας, διαπλέοντας τη Μεσόγειο, συνήθως αναχωρούν από την Αλγερία. Σύμφωνα με την ισπανική ΜΚΟ Walking Borders, η διαδρομή είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα στη Μεσόγειο για μετανάστες την τελευταία πενταετία. Μόνο το 2022 υπολογίζεται ότι 464 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 43 ναυάγια.