Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα δημιοργήθηκε σε τουριστική παραλία του Ισημερινού, όταν τουλάχιστον 1.200 βαρέλια αργού πετρελαίου χύθηκαν στο νερό εξαιτίας διαρροής από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, με βάση όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Χοσέ Αντόνιο Νταβάλος, τουλάχιστον «1.200 βαρέλια ελαφρού αργού» διέρρευσαν σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από τον τερματικό σταθμό Μπαλάο της κρατικής εταιρίας Petroecuador.

Η διαρροή σημειώθηκε γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδος). Σήμερα, ειδικά συνεργεία είχαν καθαρίσει σχεδόν όλη την παραλία Λας Πάλμας, στην επαρχία Εσμεράλδας, ενώ τοποθετήθηκαν πλωτά φράγματα για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας.

«Πολλά καβούρια, ψάρια, πιθανότατα και πουλιά επηρεάστηκαν από τη ρύπανση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Petroecuador οφείλει να αποζημιώσει τους ψαράδες που επλήγησαν.

Όπως ήταν φυσικό, οι αρχές της Εσμεράλδας έκλεισαν την παραλία για λόγους ασφαλείας.

Η διαρροή που προκλήθηκε από υπερχείλιση δεξαμενής έχει τεθεί υπό έλεγχο, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Ραφαέλ Αρμενταρίς, εκπρόσωπος της Petroequador. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Ραμόν Κορέα δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της εταιρίας για το περιστατικό, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.