Γυναίκες στο κρατίδιο Μανιπούρ, στη βορειοανατολική Ινδία, επιτέθηκαν στο σπίτι του κύριου υπόπτου σε μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης, βιασμού και διαπόμπευσης που έχει προκαλέσει οργή στη χώρα.

Ο άνδρας φέρεται να έσυρε δύο γυναίκες μέλη μειονοτικής φυλής στους δρόμους και στη συνέχεια παρακίνησε τον όχλο να τις βιάσει και να τις διαπομπεύσει γυμνές.

«Ντόπιες γυναίκες πέταξαν πέτρες και έκαψαν τμήματα του σπιτιού που ανήκει στον κύριο ύποπτο σε ένα χωριό», δήλωσε ο Χεμάντ Πάντεϊ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, Ιμπχάρ. «Ζητάμε από τις γυναίκες να διαδηλώσουν ειρηνικά καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία. Καταλαβαίνουμε την οργή τους», είπε.

Η σεξουαλική επίθεση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου αλλά τράβηξε την προσοχή της κοινής γνώμης αφού ένα σύντομο βίντεο έγινε βάιραλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές στο Μανιπούρ.

Ο κύριος ύποπτος, κάτοικος του κρατιδίου Μανιπούρ, συνελήφθη χθες Πέμπτη μερικές ώρες αφότου ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι καταδίκασε τη φερόμενη ως σεξουαλική επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «ντροπή για τη χώρα» ενώ υποσχέθηκε σκληρά μέτρα.

Άλλοι τρεις άνδρες συνελήφθησαν, με την αστυνομία να αναζητά τουλάχιστον άλλους 30 που ενεπλάκησαν στο έγκλημα.

Η καταγγελία στην αστυνομία που έγινε τον Μάιο ανέφερε πως ένοπλο πλήθος εισέβαλε σε σπίτια και τα έκαψε σε ένα χωριό στην περιοχή Κανγκπόκπι προτού επιτεθεί σε μέλη της φυλής Κούκι.

Ο όχλος, σύμφωνα με την καταγγελία, επιτέθηκε στη συνέχεια σεξουαλικά σε δύο γυναίκες ηλικίας 21 και 19 ετών οι οποίες διαπομπεύθηκαν γυμνές.

Η επίθεση αναφέρθηκε από τα θύματα τον Μάιο όταν στο κρατίδιο ξέσπασαν σφοδρές εθνοτικές συγκρούσεις. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν έπειτα από απόφαση δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τη χορήγηση ειδικών επιδομάτων που απολαμβάνουν τα μέλη της -κυρίως χριστιανικής- φυλής Κούκι και στην πλειοψηφούσα -κυρίως ινδουιστική- φυλή Μεϊτέι.

Τουλάχιστον 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 40.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αφότου ξέσπασε η βία.

Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε αρκετές περιοχές της Ινδίας από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαιτούν δικαιοσύνη και ταχεία έρευνα για το πιο πρόσφατο περιστατικό που εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια των γυναικών στη χώρα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στη νότια πόλη Μπεγκαλούρου πραγματοποίησαν πορεία με ορισμένα πανό να λένε: «Το σώμα των γυναικών δεν είναι πεδίο μάχης». Αμφισβήτησαν επίσης την αποτυχία των αρχών να διερευνήσουν την υπόθεση που κατήγγειλαν τα δύο θύματα που ανήκουν στη μειονοτική, κυρίως χριστιανή φυλετική κοινότητα τον Μάιο.

Ο Μόντι, που δεν είχε κάνει δημόσια σχόλια για τις ταραχές σε ένα κρατίδιο που κυβερνάται από το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του, Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), μίλησε μία ημέρα αφότου τα βίντεο που δείχνουν γυναίκες να παρενοχλούνται έγιναν βάιραλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ