«Φάρσα» χαρακτήρισε σε άρθρο του στο Newsweek ο Ντόναλντ Τραμπ την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε βάρος του για πιθανές σχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 με τη Ρωσία, ενώ συνέδεσε το σκάνδαλο Russiagate με την εισβολή στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τους πολιτικούς του εχθρούς για συνωμοσία που είχε ως σκοπό την πολιτική του εξόντωση. Όπως τόνισε «η συνωμοσία αυτή προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή, με θύματα όχι μόνο τον ίδιο αλλά και κυρίως στους Αμερικανούς πολίτες, υπονομεύοντας το δημοκρατικό πολίτευμα και την ασφάλεια της χώρας».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η «μαζική υστερία» που προκλήθηκε από την έρευνα είναι εν μέρει υπεύθυνη για την απόφαση της Ρωσίας να μπει σε μία σύγκρουση που μπορεί να καταλήξει και στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Απόπειρα πραξικοπήματος»

«Μια κλίκα μη αιρετών αξιωματούχων στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησής μας, σε συνεννόηση με την επιλεγμένη υποψήφιό τους, Χίλαρι Κλίντον, και τους συμμάχους τους στα media πραγματοποίησαν μια de facto απόπειρα πραξικοπήματος γνωστή ως το Ρωσικό Hoax», γράφει ο Τραμπ στο άρθρο του.

Επικαλούμενος μια έκθεση του ειδικού συμβούλου Τζο Ντάρχαμ που δημοσιεύτηκε τον Μάιο, η οποία ανέφερε ότι το FBΙ δεν έπρεπε ποτέ να είχε ξεκινήσει τη συγκεκριμένη έρευνα, ο Τραμπ γράφει αναφορικά με τη Ρωσία: «Σε μια κρίσιμη στιγμή που θα έπρεπε να περιορίζουμε τις εντάσεις με τη Μόσχα, το Ρωσικό Hoax πυροδότησε μαζική υστερία που ώθησε τη Ρωσία κατευθείαν στην αγκαλιά της Κίνας... Αντί να έχουμε μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία σαν αυτή που προσπαθούσα να χτίσω, τώρα βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπου μαζί της, που εν μέρει τροφοδοτείται από τις μακροχρόνιες συνέπειες του παραληρήματος του Russiagate. H Ουκρανία έχει καταστραφεί απόλυτα, αμέτρητοι άνθρωποι έχουν πεθάνει, και μπορεί και να οδηγηθούμε στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Σχέδιο»

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε στο άρθρο του ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον τότε αντιπρόεδρό του (και νυν πρόεδρο των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν είχαν ενημερωθεί για το σχέδιο της Χίλαρι Κλίντον το καλοκαίρι του 2016 να «δαιμονοποιήσει τον Τραμπ», σκαρφιζόμενη έναν σκάνδαλο για δήθεν υποστήριξη της προεκλογικής του εκστρατείας από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.