Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει τέσσερις ομοσπονδιακές κατηγορίες που σχετίζονται με τις προσπάθειές του να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020, εν όψει της εξέγερσης στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών από τους υποστηρικτές του στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ο 77χρονος Ρεπουμπλικανός κατηγορήθηκε για συνωμοσία, για εξαπάτηση των ΗΠΑ, παρεμπόδιση μιας «επίσημης διαδικασίας» (την πιστοποίηση της ψηφοφορίας) και άρνηση στους πολίτες των ΗΠΑ του δικαιώματος ψήφου και της καταμέτρησης της ψήφου. Ο Τραμπ απέρριψε τις κατηγορίες ως «ψεύτικες». Ακολουθούν πέντε βασικά στοιχεία από το κατηγορητήριο:

«Ατιμία, απάτη και δόλος»

Το κατηγορητήριο 45 σελίδων, το οποίο κατατέθηκε στην Ουάσινγκτον, από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, είναι το τρίτο ποινικό κατηγορητήριο του Τραμπ από τον Μάρτιο. Ακόμη και για τα δεδομένα του, όμως, η κατηγορία ότι ένας πρώην πρόεδρος επιτέθηκε στη «θεμελίωση» της δημοκρατίας είναι σοκαριστική.

Επίσης είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είναι ο πρώτος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για το Λευκό Οίκο, αντιμετωπίζει νομικές συνέπειες για την ξέφρενη αλλά τελικά αποτυχημένη προσπάθειά του να προσκολληθεί στην εξουσία. Κατηγορείται ότι συνωμότησε για να εξαπατήσει τις ΗΠΑ, εμποδίζοντας το Κογκρέσο να πιστοποιήσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και στερώντας από τους ψηφοφόρους το δικαίωμά τους σε δίκαιες εκλογές.

Ο τότε πρόεδρος προώθησε ισχυρισμούς που γνώριζε ότι ήταν αναληθείς, πίεσε κρατικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους -συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Μάικ Πενς- να αλλάξουν τα αποτελέσματα και τελικά υποκίνησε μια βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να υπονομεύσει τη δημοκρατία και να προσκολληθεί στην εξουσία, είπαν οι εισαγγελείς.

Το κατηγορητήριο περιγράφει πώς ο Τραμπ είπε επανειλημμένα σε υποστηρικτές και σε άλλους ότι κέρδισε τις εκλογές, παρόλο που γνώριζε ότι δεν ήταν αλήθεια, και πώς προσπάθησε να πείσει αξιωματούχους, τον αντιπρόεδρό του και τελικά το Κογκρέσο να ανατρέψουν τα νόμιμα αποτελέσματα.

Λόγω της «ανεντιμότητας, της απάτης και της εξαπάτησης» του Τραμπ και ορισμένων από τους στενότερους συμμάχους του, λέει το κατηγορητήριο, οι υποστηρικτές του «επιτέθηκαν βίαια στο Καπιτώλιο και σταμάτησαν τη διαδικασία».

Ο ειδικός εισαγγελέας ζητεί «ταχεία δίκη»

Οι κατηγορίες προκύπτουν από την εκτεταμένη έρευνα του Σμιθ σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο Τραμπ προσπάθησε να αναστρέψει την ήττα του από τον Μπάιντεν. «Η επίθεση στο Καπιτώλιο του έθνους μας στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας», είπε ο ειδικός σύμβουλος.

«Τροφοδοτήθηκε από ψέματα, ψέματα από τον κατηγορούμενο με στόχο την παρεμπόδιση μιας θεμελιώδους λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ: τη διαδικασία του έθνους να συλλέγει την καταμέτρηση και να πιστοποιεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών». Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιδιώξει μια «ταχεία δίκη» για τον Τραμπ, είπε.

«Το γραφείο μου θα επιδιώξει μια ταχεία δίκη, ώστε τα αποδεικτικά μας στοιχεία να μπορούν να ελεγχθούν στο δικαστήριο και να κριθούν από μια κριτική επιτροπή πολιτών», είπε στους δημοσιογράφους.

«Πολύ αργά για εμάς»

Καθώς ο Τραμπ σχεδίαζε να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, πολλοί από τους βοηθούς και τους συμμάχους του δεν είχαν καμία ψευδαίσθηση ότι ο Τραμπ είχε όντως κερδίσει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ορισμένοι βοηθοί διέψευσαν ευθέως τις θεωρίες συνωμοσίας που υποκινήθηκαν από τον Τραμπ και τον δικηγόρο του, πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι. Άλλοι του είπαν άδικα ότι έχασε.

«Δεν υπάρχει κόσμος, δεν υπάρχει επιλογή για να μη φύγεις από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου», είπε στον Τραμπ ένας ανώνυμος αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ένας άλλος έγραψε σε ένα email: «Προφανώς θα σπεύσω να βοηθήσω σε όλα τα μέτωπα, αλλά είναι δύσκολο να κατέχω οτιδήποτε από αυτά, όταν όλα είναι απλώς συνωμοσία».

Αλλά ο Τραμπ συνέχισε να λέει «γενναία ψέματα», λέει το κατηγορητήριο, για το αποτέλεσμα των εκλογών, ακόμη και μετά την προειδοποίηση για τις ψευδείς δηλώσεις του από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους – αναφέροντας χιλιάδες νεκρούς ψηφοφόρους στην Τζόρτζια, υπερκαταμέτρηση στην Πενσιλβάνια και δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρων που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στην Αριζόνα. Αυτές οι θεωρίες είχαν αμφισβητηθεί από κρατικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, ακόμη και από το προσωπικό του.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς και ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι ήταν ψευδείς», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ αναγνώριζε ιδιωτικά την απώλειά του. Αφού ο πρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου προέτρεψε τον Τραμπ να μη λάβει μέτρα για ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ο πρώην πρόεδρος συμφώνησε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. «Ναι, έχεις δίκιο, είναι πολύ αργά για εμάς», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 3 Ιανουαρίου. «Θα παραδώσουμε στον επόμενο». Όλο αυτό το διάστημα έκανε επανειλημμένα αναρτήσεις στο Twitter και ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να έρθουν στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου.

Έξι ύποπτοι συνωμότες

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ στρατολόγησε έξι άτομα για να τον βοηθήσουν να προσπαθήσει να ανατρέψει τις εκλογές του 2020. Τα έξι άτομα δεν κατονομάζονται ρητά, αλλά το κατηγορητήριο περιλαμβάνει στοιχεία που καθιστούν δυνατή την ταυτοποίηση των περισσότερων από αυτούς.

Ως φαινομενικά οι «Συνωμότης 1» και «Συνωμότης 2», οι δικηγόροι Ρούντι Τζουλιάνι και Τζον Ιστμαν παρατίθενται από τις παρατηρήσεις τους στη συγκέντρωση «Stop the Steal» πριν από την εξέγερση που παρότρυνε τον Πενς να απορρίψει τις ψήφους των έγκυρων εκλογέων.

Ένας τρίτος δικηγόρος, ο Σίντνεϊ Πάουελ, ο οποίος φαίνεται να είναι ο «Συνωμότης 3», κατέθεσε μήνυση στην Τζόρτζια που ενίσχυσε ψευδείς ή αστήρικτους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Τραμπ παραδέχτηκε ιδιωτικά ότι οι ισχυρισμοί του Πάουελ ακούγονταν «τρελοί».

Ο Τζέφρι Κλαρκ, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποστήριξε τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ για εκλογική νοθεία, περιγράφεται ως «Συνωμότης 4». Ο «Συνωμότης 5» φαίνεται να είναι ο δικηγόρος Κένεθ Τσέσεμπρο, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο «βοήθησε στην επινόηση και στην απόπειρα υλοποίησης ενός σχεδίου υποβολής δόλιων στοιχείων προεδρικών εκλογέων για να παρεμποδίσει τη διαδικασία πιστοποίησης». Ο «Συνωμότης 6» είναι ένας άγνωστος πολιτικός σύμβουλος που βοήθησε επίσης στο σχέδιο. Δεν υπάρχουν γνωστές κατηγορίες εναντίον των καταγεγραμμένων συνεργατών.

Υπομνήματα του Πενς

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει νέες λεπτομέρειες από τον Πενς, ο οποίος είχε καταβάλει προσπάθειες για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του. Οι εισαγγελείς αναφέρουν τις «σύγχρονες σημειώσεις» του Πενς σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις του με τον Τραμπ, καθώς ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να τον πείσει να καθυστερήσει ή να απορρίψει τα νόμιμα εκλογικά αποτελέσματα στις 6 Ιανουαρίου.

Το κατηγορητήριο απαριθμεί αρκετές συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Πενς εκείνες τις εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήταν προηγουμένως άγνωστες. Στις 25 Δεκεμβρίου, ο Πενς τηλεφώνησε στον Τραμπ για να του ευχηθεί «Καλά Χριστούγεννα», δήλωσαν οι εισαγγελείς. Ωστόσο, ο Τραμπ «γύρισε γρήγορα τη συζήτηση στις 6 Ιανουαρίου και το αίτημά του να απορρίψει ο αντιπρόεδρος τις εκλογικές ψηφοφορίες εκείνη την ημέρα». Ο Πενς είπε στον Τραμπ ότι δεν είχε την εξουσία. Σε άλλο τηλεφώνημα, την 1η Ιανουαρίου, ο Τραμπ είπε στον Πενς: «Είσαι πολύ ειλικρινής», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.