Μαύρο πανί έριξαν στην πολυτελή βίλα του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ, τα μέλη της Greenpeace, σε μια τολμηρή ένδειξη διαμαρτυρίας για την ενεργειακή πολιτική του.

 Με συντονισμό και οργάνωση που περισσότερο θυμίζει στρατό παρά ακτιβιστές και παρότι ίσως θα περίμενε κανείς κάποια φύλαξη στην κατοικία του πρωθυπουργού, οι ακτιβιστές σκαρφάλωσαν στην οροφή με σκάλες και σκοινιά πριν σκεπάσουν το σπίτι με πανί.


Παράλληλα, άλλοι δύο ακτιβιστές ξεδίπλωσαν μπροστά από την κατοικία πανό που έγραφε «Ρίσι Σούνακ – Κέρδη από το πετρέλαιο ή το μέλλον μας;».

Τα μέλη της Greenpeace, όπως αναφέρει το Sky News, πέρασαν πάνω από τρεις ώρες στην οροφή, ενώ η αστυνομία έλεγε ότι «ελέγχει την κατάσταση».

Η διαμαρτυρία της Greenpeace ήταν για την υποστήριξη του Σούνακ στη χορήγηση 100 νέων αδειών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας.


Τελικά, οι τέσσερις ακτιβιστές κατέβηκαν γύρω στις 12:30 (τοπική ώρα, 14:30 στην Ελλάδα) και απομακρύνθηκαν συνοδεία αστυνομικών. Αργότερα έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν. Ο Σούνακ απουσιάζει σε διακοπές στην Καλιφόρνια.

Η Grenpeace δήλωσε ότι γνώριζε για την απουσία του Σούνακ από την κατοικία του, η αξία της οποίας φτάνει τα 2 εκατ. λίρες. Προσέθεσαν κιόλας ότι χτύπησαν την πόρτα για να βεβαιωθούν ότι δεν ήταν εκεί ο πρωθυπουργός.

Το Sky News για αυτή τη θεαματική ενέργεια σημειώνει ότι η Greenpeace είναι καλά οργανωμένη, με μέλη εκπαιδευμένα στην αναρρίχηση και άλλα που αναλαμβάνουν την επικοινωνία.

Από την πλευρά της η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ανυποχώρητη στην απόφαση για τις άδειες και τη διαχείρηση του ενεργειακού μείγματος: «Δεν ζητάμε συγγνώμη για την υιοθέτηση της σωστής προσέγγισης ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή μας ασφάλεια. Χρησιμοποιούμε τους πόρους που έχουμε εδώ στην πατρίδα μας, ώστε να μην εξαρτιόμαστε ποτέ από επιθετικά πρόσωπα όπως ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν για την ενέργειά μας. Επενδύουμε επίσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η προσέγγισή μας στηρίζει χιλιάδες βρετανικές θέσεις εργασίας».

Η Greenpeace, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ενός από τους ακτιβιστές που ανέβηκαν στην οροφή, θεωρεί ότι ο Σούνακ «άνοιξε την πόρτα σε μια νέα φρενίτιδα γεωτρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ μεγάλα τμήματα του κόσμου μας κυριολεκτικά καίγονται. Αυτό θα είναι καταστροφή για το κλίμα». «Θέλουμε ο πρωθυπουργός να είναι ηγέτης του κόμματος», αλλά συμπεριφέρεται σαν «εμπρηστής του κλίματος», λένε.