Αυτό ήταν το μήνυμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, προς τους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής επιχειρήσεων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Πούτιν κάλεσε τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας να στραφούν στη χρήση εγχώριων αυτοκινήτων, ώστε να δώσουν το παράδειγμα και στους πολίτες. «Τα υπουργεία, οι υπηρεσίες και η διοίκηση ζήτησαν να συνεχιστούν (οι αγορές), για να τονίσουν, στην πραγματικότητα, αυτοκίνητα ξένης κατασκευής, να συνεχίσουν αυτή την πρακτική», είπε ο Πούτιν. «Είπα ότι αυτό πρέπει να αποκλειστεί απολύτως και όλοι οι αξιωματούχοι της χώρας πρέπει να οδηγούν εγχώρια αυτοκίνητα».

Η αγορά αυτοκινήτου της Ρωσίας έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια, έχοντας πληγεί ιδιαίτερα από το βάρος των κυρώσεων και των διεθνών εταιρειών που αποχωρούν από την αγορά. Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, η Mercedes-Benz και η Nissan ανέστειλαν όλες τις εργασίες τους στη Ρωσία λόγω του πολέμου του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας, αφήνοντας περισσότερο χώρο στην αγορά για τις ρωσικές μάρκες.

Η μετάβαση στην οδήγηση εγχώριων αυτοκινήτων θα είναι «πιο μέτρια από πριν», παραδέχτηκε ο Πούτιν, αλλά είπε ότι είναι καλό.

«Όλοι οι αξιωματούχοι μας είναι υπέροχοι, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε εγχώριες μάρκες αυτοκινήτων και άλλων εγχώριων προϊόντων», είπε ο Πούτιν.

Η Lada είναι η πιο εμβληματική μάρκα αυτοκινήτων της Ρωσίας, αν και ο ίδιος ο Πούτιν φαίνεται πως προτιμά την πιο πολυτελή ρωσική μάρκα Aurus.