Η Ρωσία διπλασίασε τον στόχο αμυντικών δαπανών της για το 2023 σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, το ένα τρίτο όλων των δημόσιων δαπανών, σύμφωνα με  κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters, γεγονός που καταδεικνύει την επιβάρυνση των οικονομικών της Μόσχας από το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία ρίχνουν φως στις δαπάνες της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια εποχή που δεν δημοσιεύονται πλέον τα στοιχεία για τις δαπάνες του προϋπολογισμού ανά τομέα.

Δείχνουν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Ρωσία δαπάνησε 12%, ή 600 δισεκατομμύρια ρούβλια, περισσότερα για την άμυνα από τα 4,98 τρισεκατομμύρια ρούβλια (50 δισεκατομμύρια ευρώ) που είχε αρχικά στόχο για το 2023.

Οι αμυντικές δαπάνες το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 5,59 τρισεκατομμύρια ρούβλια, το 37,3% των συνολικών 14,97 τρισεκατομμυρίων ρούβλια που δαπανήθηκαν την περίοδο, σύμφωνα με το έγγραφο. Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρωσίας προβλέπει το 17,1% των συνολικών κονδυλίων να δαπανώνται για την «Εθνική Άμυνα».

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τους αριθμούς.

Το αυξανόμενο κόστος του πολέμου υποστηρίζει τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας φέτος λόγω της υψηλότερης βιομηχανικής παραγωγής, αλλά έχουν ήδη ωθήσει τα οικονομικά του προϋπολογισμού σε έλλειμμα περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, αριθμός που επιδεινώνεται από τη μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές.

Οι υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα θα μπορούσαν να διευρύνουν περαιτέρω το έλλειμμα, ενώ η ώθηση της παραγωγής θα μπορούσε να επιβαρύνει άλλους τομείς και να παραγκωνίσει τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι υπολογισμοί του Reuters με βάση το έγγραφο έδειξαν ότι η Ρωσία είχε ξοδέψει 19,2% στην άμυνα τους πρώτους έξι μήνες όλων των αρχικά προγραμματισμένων δαπανών του προϋπολογισμού για το 2023 συνολικά.

Τα τελευταία δημόσια διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι η Μόσχα είχε ξοδέψει 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια για τον στρατό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι δαπάνες του προϋπολογισμού ήταν 2,44 τρισεκατομμύρια ρούβλια υψηλότερες από την ίδια περίοδο του 2022. Με βάση το έγγραφο, το 97,1% αυτού του επιπλέον ποσού κατευθύνθηκε στον αμυντικό τομέα.

Το έγγραφο παρείχε μια νέα εκτίμηση για τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες ύψους 9,7 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών, το ένα τρίτο του συνολικού στόχου δαπανών των 29,05 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών, που θα ήταν το υψηλότερο ποσοστό τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Μεταξύ 2011 και 2022, η Ρωσία δαπάνησε τουλάχιστον το 13,9% και το μέγιστο το 23% του προϋπολογισμού της για την άμυνα. Η Ρωσία έχει ήδη δαπανήσει το 57,4% του νέου ετήσιου αμυντικού της προϋπολογισμού, σύμφωνα το έγγραφο.