Η SBU ανακοίνωσε σήμερα, ότι από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες απετράπη απόπειρα Ρώσων χάκερ να «μπουν» στο πληροφοριακό σύστημα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Κίεβο ανέφερε πρόσφατα ότι παρατηρήθηκε αύξηση των ρωσικών προσπαθειών διείσδυσης στα πληροφοριακά συστήματα της ουκρανικής κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και του ενεργειακού τομέα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη αυτές τις κατηγορίες.

«Ως αποτέλεσμα σύνθετων μέτρων, η SBU αποκάλυψε και μπλόκαρε τις παράνομες ενέργειες Ρώσων χάκερ που προσπάθησαν να διεισδύσουν στα στρατιωτικά δίκτυα της Ουκρανίας και να οργανώσουν συλλογή πληροφοριών», ανέφερε η υπηρεσία σε ανάρτησή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι χάκερ προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε «ευαίσθητες πληροφορίες» γύρω από την τοποθεσία και τις μετακινήσεις μονάδων των ενόπλων δυνάμεων και την τεχνική υποστήριξη που λαμβάνουν. Η SBU λέει ότι την ευθύνη για την επίθεση φέρει μια ομάδα Ρώσων χάκερ, γνωστών στην κοινότητα της κυβερνοασφάλειας με το προσωνύμιο Sandworm. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι χάκερ σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν ουκρανικά στρατιωτικά τάμπλετ για να διασπείρουν ιούς στο σύστημα, πρόσθεσε.