Στο νησί Μάουι στη Χαβάη, τεράστιας έκτασης πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πόλη Λαχάινα, σκορπίζεί τον τρόμο στους κατοίκους.

Άνθρωποι που βρίσκονταν στο νησί αναγκάστηκαν την Τρίτη να βουτήξουν στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, προκειμένου να γλιτώσουν από τις φλόγες, έως ότου να διασωθούν.



Βίντεο που κατέγραψε drone, δείχνει το νησί να έχει τυλιχτεί στις φλόγες, θυμίζοντας εικόνες από ταινία.

Οι φλόγες και οι πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυψαν γρήγορα μια τεράστια έκταση του νησιού Μάουι και επεκτάθηκαν από τον άνεμο, σύμφωνα με τις Αρχές. Ο δήμαρχος της περιοχής, Ρίτσαρντ Μπίσεν, έκανε λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς, ενώ σπίτια και καταστήματα έγιναν παρανάλωμα. 

Η ακτοφυλακή δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ότι διέσωσε 12 ανθρώπους στην πόλη Λαχάινα, οι οποίοι βούτηξαν στο νερό για να γλιτώσουν από τη φωτιά.

Η πυρκαγιά έχει ήδη καταστρέψει υποδομές του νησιού, ενώ οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Οι πυροσβέστες έδιναν και δίνουν μάχη για να προσεγγίσουν περιοχές αποκλεισμένες από πεσμένα δέντρα. Πολλοί κάτοικοι και τουρίστες ανέφεραν ότι δυσκολεύτηκαν να αποδράσουν από τη φωτιά λόγω του μποτιλιαρίσματος των αυτοκινήτων, αλλά και λόγω της έλλειψης ορατότητας από τους καπνούς.

Η πυρκαγιά καίει τόσο την πόλη Λαχάινα όσο και τη Front Street, μια τουριστική περιοχή της ιστορικής πόλης, δήλωσε η εκπρόσωπος της κομητείας του Μάουι, Μαχίνα Μάρτιν, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Associated Press νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι ο τυφώνας «Ντόρα», ένας ισχυρός τυφώνας κατηγορίας 4, που περνούσε νότια της νησιωτικής αλυσίδας σε ασφαλή απόσταση εκατοντάδων μιλίων ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τις ριπές ταχύτητας των ανέμων που έφταναν ως και 80 μίλια/ώρα.

Οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρισκόταν η περιοχή. Η ειδοποίηση αφορούσε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης για «ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς ως αποτέλεσμα της χαμηλής υγρασίας, του ισχυρού ανέμου και της ξερής βλάστησης».