Νεκρός από πυροβολισμούς σε προεκλογική συγκέντρωση έπεσε ο Fernando Villavicencio, υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Ισημερινού.

Ο 59χρονος, μέλος της εθνοσυνέλευσης της χώρας, δέχθηκε επίθεση καθώς αποχωρούσε από την εκδήλωση στη βόρεια πόλη Κίτο την Τετάρτη.

Ένα μέλος της προεκλογικής του ομάδας δήλωσε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ότι ο Villavicencio έμπαινε σε ένα αυτοκίνητο όταν ένας άνδρας βγήκε μπροστά και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Μάρτυρες δήλωσαν ότι ο Villavicencio πυροβολήθηκε τρεις φορές.

Δείτε τη στιγμή που ο Fernando Villavicencio δέχεται καταιγισμό πυρών



Ο νυν πρόεδρος Guillermo Lasso υποσχέθηκε ότι το «έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο».

«Ύποπτος, ο οποίος χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με προσωπικό ασφαλείας, συνελήφθη και μεταφέρθηκε, βαριά τραυματισμένος, στη μονάδα (σ.σ.: της γενικής εισαγγελίας) στο Κίτο. Το προσωπικό ασθενοφόρου της πυροσβεστικής διαπίστωσε τον θάνατό του, η αστυνομία προχωρεί στην αποκομιδή του πτώματος», γνωστοποίησε η γενική εισαγγελία του Ισημερινού μέσω X (του πρώην Twitter).

Άλλοι εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους υποψήφια για το κοινοβούλιο και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στην επίθεση, πρόσθεσε η εισαγγελία.

Το Movimiento Construye, το κόμμα του εκλιπόντος, ανέφερε πως τα γραφεία του στην πρωτεύουσα υπέστησαν επίθεση ενόπλων, χωριστό συμβάν.



Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Fernando Villavicencio κατατασσόταν στη δεύτερη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, συγκέντρωνε από 7,5 έως 13%, πίσω από τη δικηγόρο Λουίσα Γκονσάλες (26,6%), την υποψήφια της παράταξης του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

Η εκστρατεία του Villavicencio είχε επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ένα θέμα που είχε καλύψει κατά την προηγούμενη καριέρα του ως δημοσιογράφος και συνδικαλιστής, και στη μείωση της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως ο ίδιος και η ομάδα του είχαν απειληθεί από τον αρχηγό μιας συμμορίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

«Παρά τις νέες απειλές, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε (...) για τον Ισημερινό μας», είχε τονίσει ο υποψήφιος μέσω X, διευκρινίζοντας πως δέχθηκε «σοβαρή απειλή» από «τον λεγόμενο Φίτο», επικεφαλής της συμμορίας «Λος Τσονέρος».

Δολοφονήθηκε με τη «μέθοδο των sicarios»

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Universo, ο Villavicencio δολοφονήθηκε «με τη μέθοδο των sicarios», των πληρωμένων εκτελεστών συμμοριών, «με τρεις σφαίρες στο κεφάλι».

Ο γιατρός Κάρλος Φιγκερόα, φίλος του θύματος, που βρισκόταν επιτόπου όταν δολοφονήθηκε, είπε πως άκουσε περίπου τριάντα πυροβολισμούς.

Η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη στον τόπο της επίθεσης, καθώς κατά πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί και βόμβα.