Τουλάχιστον 106 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φοβερή πυρκαγιά που σχεδόν «έσβησε» από τον χάρτη πόλη του νησιού Μάουι στο αρχιπέλαγος της Χαβάης. Έτσι, οι ελπίδες για επιζώντες εξαλείφονται όσο περνούν οι μέρες και οι 1.300 αγνοούμενοι δεν δίνουν σημεία ζωής.

«Γροθιά» στο στομάχι οι εικόνες. Μια κινητή μονάδα νεκροτρομείου έφτασε χθες στη Χαβάη, με τους αξιωματούχους να προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα λείψανα, την ώρα που οι Αρχές στο Μάουι έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα των θυμάτων στην πόλη Λαχάινα που «εξαφανίστηκε» από τον χάρτη.

Τα συνεργεία έρευνας έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει το έργο τους σε κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο της ζώνης επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, προχθές Δευτέρα ο κυβερνήτης της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ, ο Τζος Γκριν, δήλωνε πως ο απολογισμός αυτών των πυρκαγιών, των πιο πολύνεκρων εδώ και πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, ενδέχεται να «διπλασιαστεί» τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν ακόμη κάπου 1.300 αγνοούμενοι.

Σημειώνεται πως η πόλη Λαχάινα, στα δυτικά παράλια του Μάουι, καταστράφηκε σχεδόν όλη από τις φλόγες. Χιλιάδες κτίρια καταστράφηκαν, πολλά μετατράπηκαν σε γκρίζους σωρούς στάχτης. Η άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, που μέτραγε 12.000 κατοίκους, πλέον μετράει τους νεκρούς της.

Οι Αρχές παροτρύνουν τις τελευταίες ημέρες τους συγγενείς αγνοουμένων να κάνουν εξετάσεις DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση των θυμάτων, καθώς πολλά από τα πτώματα που εντοπίζονται είναι αδύνατο να αναγνωριστούν.

Παράλληλα, με ανθρώπινες αλυσίδες οι κάτοικοι μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, συγκεντρώνουν τρόφιμα και νερά και παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα παιδιά. Όπως περιγράφει στην ΕΡΤ η Ελληνίδα παιδίατρος Ειρήνη Παπακωνσταντοπούλου που μένει στο Μάουι με την οικογένειά της, «πρέπει να τους εξηγούμε με ειλικρίνεια τι έχει συμβεί, γίνεται μεγάλο έργο ώστε γρήγορα να μπορέσουν να μπούνε σε μία κανονικότητα».

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί βίντεο που δείχνει ότι πιθανότατα η πυρκαγιά να προκλήθηκε από πεσμένα ηλεκτρικά καλώδια, με τους κατοίκους να απειλούν με μηνύσεις την αρμόδια εταιρεία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να εμπιστευτεί την πολιτεία, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα για τη διάσωση των αγνοουμένων, όπως επίσης και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters, ΕΡΤ