Tο Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι αντικείμενα από τη συλλογή του, συμπεριλαμβανομένων χρυσών κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων, έλειπαν, είχαν κλαπεί ή είχαν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με το Reuters.

Το μουσείο, ένα από τα πιο επισκέψιμα στον κόσμο, ανέφερε ότι λαμβάνει νομικά μέτρα κατά του ατόμου και ότι έχει επίσης ξεκινήσει μια αναθεώρηση της ασφάλειας. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου διεξάγει επίσης έρευνα, ανέφερε το μουσείο.

Το μουσείο ανέφερε ότι η πλειονότητα των σχετικών αντικειμένων ήταν μικρά κομμάτια που φυλάσσονταν σε μια αποθήκη και περιλάμβαναν χρυσά κοσμήματα, πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.

Κανένα από τα αντικείμενα δεν είχε πρόσφατα εκτεθεί στο κοινό και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ είπε ότι ο οργανισμός «έθεσε ένα τέλος σε αυτό». «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι μιλώ για όλους τους συναδέλφους όταν λέω ότι παίρνουμε τη διαφύλαξη όλων των αντικειμένων που φροντίζουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε.

«Έχουμε ήδη αυστηροποιήσει την ασφάλεια και εργαζόμαστε μαζί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να ολοκληρώσουμε έναν οριστικό απολογισμό του τι λείπει, τι έχει καταστραφεί και τι έχει κλαπεί. Αυτό θα μας επιτρέψει να ρίξουμε τις προσπάθειές μας στην ανάκτηση των αντικειμένων», πρόσθεσε.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, επιβεβαίωσε ότι αντικείμενα έχουν κλαπεί και πρόσθεσε: «Καλέσαμε την αστυνομία, υιοθετήσαμε έκτακτα μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια, δρομολογήσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να μάθουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο».