Βίντεο από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, όπου Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε μέλη του ΟΗΕ, άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ήρθαν στο φως τη δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα βίντεο-ντοκουμέντο δείχνουν τη στιγμή της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων με μπουλντόζες εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και Τουρκοκύπριοι στρατιώτες με πολιτικά ρούχα επιτέθηκαν σε μέλος της ειρηνευτικής δύναμης, γρονθοκοπώντας το, και σε άλλα δέκα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σπρώχνοντάς τα με τη βία και με κλοτσιές.  Οι Τουρκοκύπριοι μάλιστα χρησιμοποιώντας μπουλντόζα απομάκρυναν όχημα της ειρηνευτικής δύναμης που βρισκόταν στο σημείο για να εμποδίσει τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, την κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την Πύλα, που είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη που κατοικούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί. Προκλήθηκαν ζημιές σε τρία οχήματα των Ηνωμένων Εθνών.


Δείτε τα βίντεο του SigmaLive:


Διεθνής καταδίκη


Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες καταδικαστικές αντιδράσεις δημιουργούνται για τα επεισόδια που προκάλεσαν Τουρκοκύπριοι στη νεκρή ζώνη, ενώ από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες αναβίωσης του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Σε κοινή ανακοίνωση οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας καλούν επιτακτικά την τουρκική πλευρά να διακόψει άμεσα το παράνομο οδικό έργο και να συμμορφωθεί με το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ (2674).

Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις»

Με μια σκληρή ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη σημερινή επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και την απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».

Λευκωσία: «Απαράδεκτη επίθεση»

Πρόκειται για απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

«Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την Ε.Ε., την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών», επισημαίνει ο κ. Λετυμπιώτης.

Καταδίκη και από Σαρλ Μισέλ και Ζοζέπ Μπορέλ

Η επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τουρκοκυπριακό προσωπικό στην Πύλα σήμερα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Σε επαφή με Χριστοδουλίδη, παρακολουθώ στενά την κατάσταση και καλώ για ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


«Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση κατά της UNFICYP @UN_CYPRUS από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς»,
ανέφερε ο κ. Μπορέλ σε ανάρτηση στο Twitter, από την πλευρά του. 

«Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη μέσω της εντολής της αρμοδιότητα της αποστολής στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ και την επανάληψη της εργασίας για μια συμφωνημένη λύση στην περιοχή Πύλας/Pile». πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είχε τηλεφωνική επαφή με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο.