Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αερομεταφορών της Ρωσίας (Rossaviatsia) ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (23/08) ότι ο επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν επέβαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Embraer-135 που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας, παρασύροντας στον θάνατο όλους τους επιβαίνοντες.

Μεταξύ των επιβαινόντων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν και ο στενός συνεργάτης του Πριγκόζιν και ηγετικό στέλεχος της Wagner, ο Ντμίτρι Ούτκιν. Στην ανακοίνωση της Rossaviatsia, όπως μεταδίδει το TASS, αναφέρονται επίσης τα ονόματα των Σεργκέι Προπούστιν, Γεβγκένι Μακαριάν, Αλεξάντρ Τότμιν, Βαλέρι Τσεκάλοφ και Νικολάι Ματιούσεφ.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα πηγή προσκείμενη στη Wagner επιβεβαίωσε τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Το αεροσκάφος Embraer συνετρίβη στην περιοχή Τβερ ενώ πετούσε μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.

 

prigkozin_sintrivi_xartis

 

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο φαίνεται ότι έδειχνε το μικρό αεροσκάφος να ακολουθεί ένα σύννεφο καπνού πριν προσκρούσει στο έδαφος και ξεσπάσει στις φλόγες.

Δείτε βίντεο:


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κανάλια ενημέρωσης που συνδέονται με τη Wagner ανέφεραν γρήγορα ότι ένας ρωσικός πύραυλος αεράμυνας κατέρριψε το αεροπλάνο.


Η εξαφάνιση μετά την ανταρσία

Ο Πριγκόζιν είχε εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας αφού ηγήθηκε της ανταρσίας κατά του Πούτιν. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που μεσολάβησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο αρχηγός της Wagner συμφώνησε να ματαιώσει την ανταρσία με αντάλλαγμα την απονομή χάριτος και τη δυνατότητα μετεγκατάστασης των μαχητών του στη Λευκορωσία.

Έκτοτε, ο Πριγκόζιν εθεάθη στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, να συμμετέχει σε μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής και σε ένα θολό βίντεο που τραβήχτηκε σχεδόν στο σκοτάδι και υποτίθεται ότι τον δείχνει να δίνει οδηγίες στα στρατεύματά του στη Λευκορωσία για το πώς να συμπεριφέρονται στη νέα τους βάση στην εξορία.

Τη Δευτέρα, οι λογαριασμοί της παραστρατιωτικής οργάνωσης δημοσίευσαν την πρώτη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Πριγκόζιν μετά την ανταρσία, όπου ανέφερε ότι θα επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειές του στην Αφρική.