Το έδαφος σείεται, καταποντίζεται και παρασύρει ό,τι μπορεί να καταπιεί, με το εφιαλτικό πεπρωμένο ανθρώπων και περιουσιών να έρχεται στα ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση.

Είναι φυσικές διαδικασίες, γεωλογικά τερτίπια αλλά και ο πανταχού παρών ανθρώπινος παράγοντας που ευθύνονται για τους γιγαντιαίους κρατήρες που εμφανίζονται αναπάντεχα και σπέρνουν όλεθρο και καταστροφή στο φονικό τους πέρασμα.

Όταν λοιπόν ο πλανήτης Γη αποφασίζει να δείξει αλαζονικά την καταστροφική του μανία, τότε μιλάμε για ένα τρομακτικότατο υπερθέαμα κατολισθήσεων και υποχώρησης του εδάφους, από αυτά που μόνο η μητέρα Φύση ξέρει απλόχερα να χαρίζει…

Winter Park - Φλόριντα



Είναι θαύμα που κανείς δεν έχασε τη ζωή του ή τραυματίστηκε στον εν λόγω κρατήρα, ο οποίος άφησε στο πέρασμά του μόνο οικονομική καταστροφή, κάπου 4 εκατ. δολάρια. Ο δήμος έβγαλε βέβαια πολλά από την πώληση αναμνηστικών t-shirts(!), κάτι ήταν κι αυτό μέσα στην καταστροφή…

Daisetta - Τέξας



Με περισσότερα από 270 μέτρα διάμετρο και πάνω από 80 μέτρα βάθος, η τρύπα αυτή απείλησε τη ζωή της μικρής πόλης με περισσότερους του ενός τρόπους, τον θάνατο δηλαδή των κατοίκων. Έφερε τον οικονομικό όλεθρο στην πόλη, ενώ το κωμοκοτραγικό κερασάκι στην τούρτα ήταν ο αλιγάτορας που μετακόμισε σύντομα στη φωλιά της…

Guanghzhou, Κίνα




Ήταν τον Ιανουάριο του 2013 όταν περαστικός έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του, αν και ο τεράστιος κρατήρας δεν διεκδίκησε τελικά τη ζωή κανενός. Τέτοιοι κρατήρες συμβαίνουν συχνά στην κινεζική επικράτεια και έχουν να κάνουν με τις προχειροφτιαγμένες υδραυλικές εγκαταστάσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές…

Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια



Το οδόστρωμα υποχωρεί και αφήνει πίσω του το εντυπωσιακά τρομακτικό αυτό σκηνικό. Ο δρόμος παρέμεινε κλειστός για περισσότερους από 5 μήνες το 1998, αναγκάζοντας τους αυτοκινητιστές σε τεράστιες παρακάμψεις…

Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια



Σφοδρές βροχοπτώσεις το 1995 έκαναν το έδαφος να υποχωρήσει, καταλήγοντας σε έναν κρατήρα διαμέτρου 70 μέτρων και βάθους 12 μέτρων. Παρά το γεγονός ότι κατάπιε κατοικίες, δεν σκοτώθηκε κανείς, αφήνοντας βέβαια τις δημοτικές αρχές να παλεύουν με τα συντρίμμια και την καταστροφή για μήνες…

Πόλη της Γουατεμάλα - Γουατεμάλα



 Η Πύλη της Κολάσεως άνοιξε στην πόλη της Γουατεμάλα δύο φορές, μία το 2007 και μία το 2010, αν και η δεύτερη ήταν σαφώς πιο μεγαλοπρεπής, με περισσότερα από 100 μέτρα βάθος! Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μέχρι και οι ειδικές δυνάμεις επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν στην πλημμύρα των αγωγών αποχέτευσης…

St. Jude - Κεμπέκ



Τέσσερα σπίτια βυθίστηκαν στη γη και τα σωστικά συνεργεία που έσωσαν τελικά τους ενοίκους αναγκάστηκαν να δουλέψουν μέσα στα συνεχώς κινούμενα συντρίμμια…

Picher - Οκλαχόμα



’λλοτε ένα από τα παραγωγικότερα ορυχεία μολύβδου και ψευδαργύρου των ΗΠΑ και πόλη-φάντασμα σήμερα, η εκτεταμένη εξόρυξη κατέστρεψε τη γεωλογία της πόλης και σύντομα γιγαντιαίοι κρατήρες άρχισαν να κάνουν απροσδόκητα την εμφάνισή τους, ερημώνοντας το Picher. Η συγκεκριμένη τρύπα του 2008 παραμένει ωστόσο η εντυπωσιακότερη…

Shenzhen - Κίνα



Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2013 όταν καταποντίστηκε το έδαφος σε μια τρύπα πλάτους 10 μέτρων. Αρκετοί άνθρωποι έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων περιόρισαν τον φόρο σε ανθρώπινο αίμα…

Η Ατλαντίδα της Ερήμου



’λλοτε φρούριο απόρθητο και λαμπρό εμπορικό κέντρο της περιοχής, η απομακρυσμένη πόλη Ουμπάρ, στη σημερινή Σαουδική Αραβία, εξαφανίστηκε μια ωραία πρωία από τον χάρτη, βυθιζόμενη μέσα στους αμμόλοφους. Και μάλιστα ήταν τα υπόγεια κοιτάσματα νερού που την έστειλαν στον χαμό, αυτά ακριβώς που την είχαν μετατρέψει σε όαση μέσα στο αφιλόξενο περιβάλλον της ερήμου. Ήταν στη δεκαετία του 1980 όταν την ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, με τη βοήθεια δορυφόρου της NASA, εντοπίζοντας μάλιστα αρκετούς δρόμους που οδηγούσαν στα απομεινάρια της άλλοτε πολύβουης αρχαίας πόλης.