Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer, μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη ότι έχουν κλαπεί αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου.

Σε δήλωσή του, o Hartwig Fischer αναφέρει πως ήταν προφανές ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε» όταν ειδοποιήθηκε για τις κλοπές το… 2021 (!). Ο Hartwig Fischer απέσυρε επίσης τις παρατηρήσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον έμπορο έργων τέχνης που ειδοποίησε πρώτος το Βρετανικό Μουσείο. Σημείωσε δε ότι εκφράζει «ειλικρινή λύπη για τα λανθασμένα» σχόλια.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών εξέτασα λεπτομερώς τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο και τη σχετική έρευνα. Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε στις προειδοποιήσεις του 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως» αναφέρει ο Hartwig Fischer, στη δήλωσή του.

«Η ευθύνη για την αποτυχία αυτή πρέπει τελικά να βαρύνει τον διευθυντή. Έκανα επίσης λάθος στις παρατηρήσεις που έκανα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον Δρ Gradel. Επιθυμώ να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη και να ανακαλέσω αυτές τις παρατηρήσεις» προσθέτει και συνεχίζει: «Έδωσα την παραίτησή μου στον πρόεδρο των επιτρόπων και θα αποχωρήσω μόλις το διοικητικό συμβούλιο προχωρήσει σε μια προσωρινή διευθέτηση της ηγεσίας. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσει αυτή τη στιγμή και θα βγει ισχυρότερο, αλλά δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου αποδεικνύεται αποπροσανατολιστική. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα».

«Τα τελευταία επτά χρόνια είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους δημόσιους υπαλλήλους. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα καταπληκτικό ίδρυμα και ήταν η τιμή της ζωής μου να το διευθύνω» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (24/08) η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Met) ανακοίνωσε ότι ανέκρινε έναν άνδρα σχετικά με την αναφερόμενη κλοπή.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

«Εξαφανίστηκαν»... 2.000 αντικείμενα 

Η είδηση ότι χιλιάδες αρχαιότητες αδιευκρίνιστης αξίας εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο, που δήλωνε θεματοφύλακας εκατοντάδων πολιτισμών, κάνει εδώ και μέρες τον γύρο του κόσμου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτοφανές σκάνδαλο, με «πρωταγωνιστή» τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του τμήματος για τους πολιτισμούς της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, δεν φάνηκε να σοκάρει μεγάλη μερίδα του βρετανικού Τύπου. Σύμφωνα με την «Guardian» είναι γνωστές τουλάχιστον πέντε υποθέσεις κλοπής θησαυρών, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι ενώ οι περισσότερες αίθουσες καλύπτονται με CCTV κάμερες, η αίθουσα με τα αρχαϊκά δεν είχε ούτε μόνιμο φύλακα αλλά ούτε καν κάμερα. Μάλιστα, το 2002 οι «Sunday Times» είχαν στείλει έναν ρεπόρτερ ο οποίος είχε μπει ανενόχλητος στην πτέρυγα που φιλοξενούνται οι ελληνικές αρχαιότητες και πήρε ένα από τα εκθέματα, το οποίο φυσικά επεστράφη την επόμενη ημέρα.

Υπεύθυνος επί σειρά ετών για το Τμήμα Ελληνικών Αρχαιοτήτων ήταν ο 56χρονος Peter Higgs, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί από βρετανικά ΜΜΕ ως ο βασικός ύποπτος της - όπως την χαρακτηρίζει το Βρετανικό Μουσείο - μεγαλύτερης παραβίασης ασφαλείας του εδώ και μια δεκαετία. Από την πλευρά του, ο απολυμένος πλέον υπάλληλος -που είχε άμεση πρόσβαση στις αποθήκες με τα εκθέματα ως επιμελητής- αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα και η αστυνομία δεν έχει προβεί σε κάποια σύλληψη.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός των αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας που εκλάπησαν ή καταστράφηκαν ξεπερνά τα 1.500 και «πλησιάζει τα 2000». Μάλιστα, πολλά από αυτά -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «Daily Mail»- πωλούνται διαδικτυακά για μόλις 40 λίρες. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα επίσημα κάποια λίστα με τις αρχαιότητες που έχουν «κάνει φτερά» από μουσείο - έμβλημα της βρετανικής πρωτεύουσας.