Nέα δεδομένα για τον θάνατο του επικεφαλής της Wagner, Γεβεγκένι Πριγκόζιν, μετά την αποκάλυψη ότι λίγες ώρες πριν από τη απογείωση και τη συντριβή του αεροπλάνου του,είχαν μπει μέσα δυο άτομα που εμφανίσθηκαν ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Τα κομμάτια του ιδιωτικού τζετ του Γεβγκένι Πριγκόζιν μαζεύουν οι ρωσικές Αρχές από την περιοχή όπου κατέπεσε το απόγευμα της Τετάρτης.

Το ένα φτερό βρέθηκε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο όπου έπεσε η άτρακτος.

Την ίδια ώρα ρωσικά κανάλια στο Telegram παρουσιάζουν στοιχεία που ενισχύουν το σενάριο του σαμποτάζ. Σύμφωνα με αυτά, ο Πριγκόζιν πουλούσε το τζετ, τύπου Εμπραέρ, έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ και δύο ενδιαφερόμενοι αγοραστές εμφανίστηκαν για να το εξετάσουν το πρωί πριν από τη μοιραία πτήση.

Ήταν ένας άνδρας και μία γυναίκα, που κατέγραψαν μάλιστα σε βίντεο το εσωτερικό του αεροσκάφους. Μια γυναικεία σιλουέτα διακρίνεται στην πόρτα του πιλοτηρίου. Σε άλλο σημείο φαίνεται φωτογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν με στολή πιλότου μαχητικού ενώ στο τραπεζάκι υπάρχουν βιβλία για τον χειρισμό πυροβόλων όπλων. Οι δυο τους έμειναν στο αεροπλάνο για περίπου μια ώρα και στη συνέχεια έφυγαν. Λίγες ώρες αργότερα το αεροσκάφος συνετρίβη.

Μετά την αποκάλυψη και τα σενάρια ότι το ζευγάρι έβαλε τη βόμβα στο αεροπλάνο, η γυναίκα μίλησε στο κανάλι.

Το τελευταίο μήνυμα

Το τελευταίο μήνυμα από την καμπίνα εστάλη στις 17:40 από την αεροσυνοδό και ανέφερε μόνο μία λέξη: Τροχοδρόμηση. Λίγες ώρες πριν την πτήση η 39χρονη Κριστίνα Ρασπόποβα φέρεται να επικοινώνησε με συγγενείς της λέγοντάς τους πως υπάρχει καθυστέρηση.

Η αεροσυνοδός και ο ένας από τους πιλότους είχαν προσληφθεί πριν από λίγους μήνες στην εταιρία που εξασφάλιζε προσωπικό στα αεροσκάφη του Πριγκόζιν. Πάντως η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν είχε κάνει επισκευές στο αεροπλάνο από το 2019 εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων.

Διαψεύσεις από το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Πριγκόζιν την παραμονή της συντριβής Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε το χαμό του άσπονδου συμμάχου του μία ημέρα μετά την συντριβή του αεροσκάφους.

«Ήταν ένας άνθρωπος με περίπλοκη μοίρα και έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του. Πέτυχε καλά αποτελέσματα τόσο για τον εαυτό του όσο και για τον κοινό σκοπό όταν του το ζήτησα, όπως τους τελευταίους μήνες. Ήταν ένας ταλαντούχος άνθρωπος, ταλαντούχος επιχειρηματίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι ο Πούτιν διέταξε την εξόντωση του Πριγκόζιν, ενώ άφησε αναπάντητο το ερώτημα αν ο Πούτιν θα πάει στην κηδεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος η ρωσική τηλεόραση καταγγέλλει ως ενορχηστρωμένα τα δυτικά δημοσιεύματα.

Με μία φωτογραφία αποχαιρέτησε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν ο Ραμζάν Καντίροφ. Ο ηγέτης των Τσετσένων βραβεύει τον αρχηγό της Βάγκνερ κάτω από τα βλέμματα του Ρώσου προέδρου και του πατέρα του Καντίροφ.

Άγνωστο παραμένει πού βρίσκονται η σύζυγος και τα παιδιά του Πριγκόζιν. Συμφωνα με πηγές της Βάγκνερ, έχουν φύγει από τη Ρωσία και βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν.