Τρεις ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, τα μαύρα κουτιά που βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής ίσως δώσουν απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στο σημείο της συντριβής εντοπίστηκαν δέκα σοροί, όσα και τα ονόματα στο μανιφέστο της πτήσης. Ο Πριγκόζιν, το δεξί του χέρι Ντμίτρι Ούτκιν, πέντε άλλοι επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος.

Αν και αρχικά υπήρχαν πληροφορίες πως ο Πριγκόζιν αναγνωρίστηκε από το δάκτυλο που είχε χάσει μετά από τραυματισμό, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει και θα γίνει εξέταση DNA καθώς ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα κανένα από τα θύματα.

Ποιος σκότωσε τον Πριγκόζιν;

Οι ρωσικές αρχές ανακρίνουν έναν μηχανικό που είχε αντικαταστήσει το σύστημα προσγείωσης και το ψυγείο του κινητήρα τούρμπο πριν από την μοιραία πτήση. Ανακρίνονται και άλλοι δυο μηχανικοί που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση, όπως μετέδωσε ρωσικό κανάλι, ενώ άγνωστος παραμένει ο ρόλος μιας γυναίκας και ενός άνδρα που εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές, ανέβηκαν στο αεροπλάνο και τράβηξαν βίντεο, λίγο πριν αυτό απογειωθεί από τη Μόσχα για τελευταία φορά.

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στον Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος είχε χαρακτηρίσει προδοσία την ανταρσία του Πριγκόζιν τον περασμένο Ιούνιο. Ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο όμως… ο οποίος είχε προσφέρει άσυλο στον Πριγκόζιν, προσπαθεί να απομακρύνει την ευθύνη από τον φίλο και σύμμαχο του Πούτιν.

«Δεν μπορώ να πω ποιος το έκανε. Δεν θα γινόμουν δικηγόρος υπεράσπισης ούτε του αδελφού μου. Αλλά ξέρω τον Πούτιν. Είναι ένας συνετός και ήρεμος άνθρωπος και δεν παίρνει βιαστικές αποφάσεις ακόμα και σε λιγότερο περίπλοκα θέματα. Δεν μπορώ λοιπόν να φανταστώ πως ο Πούτιν το έκανε, πως μπορεί να κατηγορηθεί για αυτό. Ήταν μια πολύ πρόχειρη και μη επαγγελματική δουλειά», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Άγνωστη η μοίρα της Wagner

Ποια θα είναι η τύχη του μισθοφορικού στρατού της Wagner, χωρίς τον ιδρυτή και τον διοικητή της που ήταν επίσης στο αεροπλάνο;.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως δύσκολα θα επιβιώσει η Βάγκνερ χωρίς τον Πριγκόζιν και ότι ο Πούτιν επιχειρεί να απορροφήσει τους μισθοφόρους στον ρωσικό στρατό.

Στη Μόσχα, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο, άνθρωποι αφήνουν λουλούδια και κεριά σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και τα άλλα θύματα της συντριβής.