Η μεγαλύτερη αναζήτηση για το τέρας του Λοχ Νες εδώ και δεκαετίες είναι από χθες σε εξέλιξη στη λίμνη Νες της βόρειας Σκωτίας.

Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της από τότε που το Γραφείο Ερευνών του Λοχ Νες μελέτησε τη λίμνη για σημάδια του μυθικού τέρατος το 1972. Συμμετέχουν περίπου 2000 άτομα που χτενίζουν με βάρκες την λίμνη, ενώ η επιχείρηση μεταδίδεται ζωντανά διαδικτυακά.

Για τον εντοπισμό της «Νέσι» έχουν επιστρατευτεί υπερσύγχρονα μέσα και τεχνολογίες όπως drones με κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας και υδρόφωνο για την ανίχνευση ακουστικών σημάτων κάτω από το νερό.

Μάλιστα, εθελοντές ανέφεραν ότι κάποια στιγμή ακούστηκαν τέσσερις περίεργοι ήχοι, αλλά δεν πρόλαβαν να τους καταγράψουν.

Το 2003, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC χρηματοδότησε μια έρευνα στη λίμνη χρησιμοποιώντας 600 δέσμες σόναρ και δορυφορική παρακολούθηση.

Στο ντοκιμαντέρ «Searching for the Loch Ness Monster» που μεταδόθηκε στο BBC One, οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες παραδέχθηκαν ότι δεν βρέθηκε κανένα ίχνος από ζώο σημαντικού μεγέθους στη λίμνη και αυτό απέδειξε ότι το τέρας του Λοχ Νες ήταν μύθος.