Ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα ένα νέο έγγραφο για την προστασία της φύσης, λέγοντας πως θα το κάνει αυτό επειδή «ένας τρομερός παγκόσμιος πόλεμος είναι σε εξέλιξη εναντίον του περιβάλλοντος».

Μιλώντας στη γενική ακρόαση της Τετάρτης ο πάπας Φραγκίσκος είπε πως το έγγραφο θα εκδοθεί στις 4 Οκτωβρίου, γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη αγίου του περιβάλλοντος.

Θα είναι μια συνέχεια της επιδραστικής παπικής εγκυκλίου του το 2015, όπου γινόταν λόγος για την ανάγκη να προστατευθεί το περιβάλλον απέναντι στους κινδύνους και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ο πάπας έχει πει πως το νέο έγγραφο θα είναι μια «επικαιροποίηση» του «Laudado Si» του 2015 με τα τρέχοντα προβλήματα.

Χαρακτηρίζοντας τη φύση ως «ιερό δώρο από τον Δημιουργό», ο πάπας κάλεσε τους ανθρώπους να πάρουν το μέρος «των θυμάτων της περιβαλλοντικής και κλιματικής αδικίας».

Έκανε έκκληση να τεθεί τέλος στον «παράλογο πόλεμο εναντίον του κοινού μας σπιτιού, είναι ένας τρομερός παγκόσμιος πόλεμος».

Στα οκτώ χρόνια που ακολούθησαν τη δημοσίευση του «Laudado Si», η παγκόσμια κοινότητα έχει δει μια αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων: πιο έντονοι και παρατεταμένοι καύσωνες, πιο συχνές δασικές πυρκαγιές, πιο σοβαροί τυφώνες.

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε τον περασμένο μήνα πως αυτά τα φαινόμενα δείχνουν πως απαιτείται πιο επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «κάνουν κάτι πιο χειροπιαστό για να περιορίσουν τις εκπομπές που μολύνουν».

Είπε πως το νέο έγγραφο θα είναι μια Αποστολική Προτροπή, άλλη μία μορφή παπικών εγγράφων.

Μετά τη δημοσίευση του «Laudado Si», ορισμένοι συντηρητικοί καθολικοί μαζί με συντηρητικά πολιτικά κινήματα και επιχειρηματικά συμφέροντα, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επέκριναν σφόδρα τον πάπα επειδή υποστήριξε την άποψη της πλειονότητας των επιστημόνων που λένε πως η παγκόσμια υπερθέρμανση οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην ανθρώπινη δραστηριότητα.