Αθώος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις κατηγορίες περί απόπειρας ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 στην πολιτεία Τζόρτζια, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο, αφού αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου χρησιμοποιώντας το σχετικό δικαίωμα που δίνουν οι τοπικές δικαστικές αρχές.

Ο Τραμπ είναι ανάμεσα στα 19 άτομα, που κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης πολιτείας.

Ο ίδιος ζήτησε να διαχωριστεί η δίκη του από ορισμένους από τους 18, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της ταχείας εκδίκασης της υπόθεσης. Ένας από αυτούς, ο Κένεθ Τσισέμπρο, δικηγόρος του προεκλογικού επιτελείου του, πρόκειται να δικαστεί στις αρχές Οκτωβρίου και οι συνήγοροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να προετοιμαστούν μέχρι τότε.

Ο 77χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με συνολικά 13 κακουργηματικές κατηγορίες, όπως αυτή της εκβίασης, καθώς φέρεται να πίεσε αξιωματούχους της Τζόρτζια για να κάνουν νοθεία. Παραδόθηκε σε φυλακή της Ατλάντα την περασμένη εβδομάδα, όπου τραβήχτηκε η περίφημε φωτογραφία, πριν αποφυλακιστεί μετά από είκοσι λεπτά..

Πρόκειται για την τέταρτη ποινική υπόθεση με τον μεγιστάνα στο εδώλιο αλλά ο ίδιος διεκδικεί ξανά μια θητεία στον Λευκό Οίκο και παραμένει το φαβορί για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων προσήχθη και για τις τρεις άλλες υποθέσεις, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Θα δικαστεί στις 4 Μαρτίου 2024 στην Ουάσινγκτον για την υπόθεση αυτή, την βαρύτερη κατηγορία που του έχει απαγγελθεί μέχρι σήμερα.

Η εισαγγελέας της κομητείας, Φάνι Γουίλις, Δημοκρατική, δέχεται όλο και περισσότερο πυρά από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους και συμμάχους του Τραμπ για την απόφασή της να κατηγορήσει τον Τραμπ σε αυτή τη δίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ οι νόμοι του Ρίκο χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους εισαγγελείς να συνδέσουν υπαλλήλους που παραβίασαν το νόμο με εκείνους που έδιναν εντολές ή οργάνωσαν το έγκλημα.