Την απογοήτευσή του για την απουσία του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ από τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στην Ινδία την τρέχουσα εβδομάδα, εξέφρασε χθες (03/09) ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς για την απουσία του Σι από τη σύνοδο στο Νέο Δελχί, ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους χαρακτηριστικά: «Είμαι απογοητευμένος, αλλά θα μπορέσω να τον δω». Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν ανοίξει ξανά διαύλους επικοινωνίας, με σειρά επισκέψεων κορυφαίων αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα.

Ωστόσο, οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με τις διενέξεις για το εμπόριο, την υπόθεση της Ταϊβάν και αυτόν που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν επεκτατισμό της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα να παραμένουν αγκάθια. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο κ. Σι δεν θα συμμετάσχει στην G20, ότι την Κίνα θα αντιπροσωπεύσει ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.

Τετ-α-τετ

Ο Κινέζος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, ο Ναρέντρα Μόντι, είχαν τετ-α-τετ κατά τη διάρκεια της συνόδου της BRICS στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα, ωστόσο οι εντάσεις παραμένουν επίσης υψηλές στη σχέση των δυο ασιατικών γιγάντων.