Μεγάλο σοκ για την οικογένεια του Μπεν Νίνταμ, του παιδιού που πριν από 32 χρόνια είχε εξαφανιστεί στην Ελλάδα, σε ηλικία 21 μηνών, αποτέλεσε η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Interpol αναζητώντας την ταυτότητα ενός αγοριού που βρέθηκε νεκρό στον Δούναβη.

Η φωτογραφία γρήγορα έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς αναδημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ ολόκληρου του πλανήτη και η ομοιότητα του δολοφονημένου αγοριού με τον Μπεν Νίνταμ προκάλεσε νέα αγωνία στην οικογένεια. Η μητέρα του Μπεν, Κέρι Νίνταμ, ήδη ζήτησε από τη βρετανική αστυνομία να κάνει τις απαραίτητες επαφές, ώστε να διερευνηθεί αν η σορός που βρέθηκε στη Γερμανία μπορεί να είναι ο αγνοούμενος γιος της.

Υπενθυμίζεται ότι προς τα τέλη Αυγούστου η Ιντερπόλ είχε εκδώσει τη λεγόμενη «Μαύρη Ειδοποίηση» (Black Notice), με την οποία ενημέρωνε την αστυνομία στις 195 χώρες-μέλη της ότι αναζητά στοιχεία προκειμένου να ταυτοποιηθεί η σορός ενός μικρού αγοριού που τον Μάιο του 2022 είχε εντοπιστεί στον ποταμό Δούναβη στη Βαυαρία και έως σήμερα παραμένει αγνώστων στοιχείων.

Το αγοράκι είχε βρεθεί νεκρό στις 19 Μαΐου 2022, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο, μαζί με μια τσιμεντένια πλάκα που το κρατούσε στο βυθό του ποταμού κοντά στο Γκρόσμερινγκ, στο κρατίδιο της Βαυαρίας στη νοτιοανατολική Γερμανία.

Σε ανακοίνωσή της η Ιντερπόλ ζητούσε τη βοήθεια των πολιτών «για να προσδιορίσει τις ύποπτες συνθήκες γύρω από το θάνατό του», ενώ στην έκκλησή της ανέφερε ότι δεσμεύεται να κινητοποιήσει όλες τις αστυνομικές δυνατότητές της, ώστε να ταυτοποιηθεί το αγόρι που βρέθηκε στον Δούναβη και να βοηθήσει τους ερευνητές να ρίξουν φως στο θάνατό του «είτε ήταν θύμα εμπορίας είτε απαγωγής ή βίας». Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας είχαν δοθεί στη δημοσιότητα εικόνες αναπαράστασης του προσώπου και των σωματικών χαρακτηριστικών του αγοριού.

«Μοιάζει με τον Μπεν»

Όπως έγινε γνωστό, η μητέρα του Μπεν, μόλις έμαθε για την παγκόσμια ειδοποίηση της Ιντερπόλ, ενημέρωσε την αστυνομία του South Yorkshire.

«Η ανακατασκευή έχει την εμφάνιση του Μπεν. Ποτέ δεν συνειδητοποίησα πόσο διαδεδομένη και μαζική είναι η εμπορία παιδιών» δήλωσε η Κέρι Νίνταμ στην εφημερίδα «Daily Mirror» και πρόσθεσε με νόημα: «Μίλησα με έναν άνδρα αυτή την εβδομάδα, ο οποίος διακινήθηκε από την Ελλάδα τη δεκαετία του ’50. Συμβαίνει και σήμερα στην Ελλάδα, αλλά πολύ υπόγεια».

Ο μικρός Μπεν Νίνταμ είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς στις 24 Ιουλίου 1991, ενώ βρισκόταν με την οικογένειά του στο σπίτι των παππούδων του στην Κω. Το σενάριο της απαγωγής ήταν το επικρατέστερο, αλλά καθώς οι αρχικές υποψίες είχαν στραφεί κατά της οικογένειας, το αεροδρόμιο και τα λιμάνια της χώρας έκλεισαν τέσσερις μέρες μετά τη δήλωση της εξαφάνισης. Αυτό σήμαινε ότι αν όντως το παιδί είχε πέσει θύμα απαγωγής, οι δράστες είχαν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους για να διαφύγουν.

Αναφερόμενη στις εικασίες της αστυνομίας ότι ο γιος της είχε χάσει τη ζωή του εξαιτίας ενός φρικτού δυστυχήματος που είχε συμβεί από ντόπιο που οδηγούσε εκσκαφέα στην περιοχή, εκτελώντας εργασίες στο χωράφι όπου έπαιζε ο μικρός, η Κέρι Νίνταμ επανέλαβε στην «Daily Mirror» ότι ουδέποτε είχε πειστεί ότι ο γιος της είχε πεθάνει εκείνη την ημέρα.

«Ελπίζω ότι η βρετανική αστυνομία θα το ελέγξει και θα επικοινωνήσει με τους Γερμανούς αξιωματικούς για το θέμα αυτό. Πρέπει να το αποκλείσουμε. Πάντα έλεγα από την αρχή ότι δεν πιστεύω ότι έχει πεθάνει» είπε η μητέρα του Μπεν. «Εξακολουθώ να ελπίζω ότι η αστυνομία του South Yorkshire κάνει λάθος. Κι εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία που να μου επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους, πρέπει να πιστεύω ότι είναι ακόμη ζωντανός. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να λέει το αντίθετο» είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι αισθάνεται «κολλημένη» στο 1991 και ότι έχει αφιερώσει τρεις δεκαετίες στην αναζήτηση του γιου της. «Ποτέ δεν είχα όνειρα ή στόχους εκτός από το να βρω τον Μπεν» είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύθηκε στην On time στις 4/9/2023.