Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πρόθεση να πάει στη Ρωσία για να συζητήσει με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πωλήσεις όπλων της Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

«Όπως έχουμε ήδη πει, γίνονται ενεργά διαπραγματεύσεις για παραδόσεις όπλων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Και «γνωρίζουμε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει αυτές οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν, ειδικά με διπλωματική συζήτηση στο κορυφαίο επίπεδο στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Τζον Κέρμπι, δήλωνε πως η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την ταχεία πρόοδο σχετικά με τις μελλοντικές παραδόσεις όπλων από την Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα και κάλεσε να «σταματήσουν» οι συνομιλίες αυτές.

Κατά τον κ. Κέρμπι, «οι δυνητικές συμφωνίες» θα έχουν αποτέλεσμα «η Ρωσία να λάβει μεγάλες ποσότητες» όπλων, ιδίως πυρομαχικών για το πυροβολικό, καθώς και πρώτων υλών για την αμυντική βιομηχανία της.

Τα όπλα αυτά θα «χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ουκρανίας», προεξόφλησε από την πλευρά της η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Οβίδες και αντιαρματικοί πύραυλοι

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να ταξιδέψει στο Βλαδιβοστόκ (ανατολική Ρωσία) με τεθωρακισμένο τρένο εντός του μήνα για να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης δήλωσε εξάλλου πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία «υποδεικνύουν» πως οι συνομιλίες της Πιονγκγιάνγκ και της Μόσχας για μελλοντικές παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού προχωρούν. «Κάθε μορφή συνεργασίας ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και γειτονικές της χώρες πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που δεν πλήττει τους διεθνείς κανόνες και την ειρήνη», πρόσθεσε.

Τα ταξίδια του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό είναι σπάνια. Πέρα από τα ταξίδια του στη Σιγκαπούρη (2018) και στο Βιετνάμ (2019) για τις συνόδους με τον αμερικανό τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κάνει τέσσερις επισκέψεις στην Κίνα. Συναντήθηκε επίσης με τον κ. Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ το 2019. Κατά τις πληροφορίες των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο κ. Πούτιν θέλει να εξασφαλίσει οβίδες για το πυροβολικό και επίσης αντιαρματικούς πυραύλους. Ο κ. Κιμ θέλει από την πλευρά του τεχνολογίες αιχμής ως προς τους δορυφόρους και τα υποβρύχια καθώς και διατροφική βοήθεια.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον υποστήριξε πως η Βόρεια Κορέα προμήθευσε με ρουκέτες και πυραύλους τη Ρωσία το 2022, πυρομαχικά προορισμένα για χρήση της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ. Ο Λευκός Οίκος αναφέρθηκε επιτιμητικά εκ νέου χθες Δευτέρα στην επίσκεψη που έκανε στα τέλη Ιουλίου ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού στη Βόρεια Κορέα, όπου παρακολούθησε στρατιωτική παρέλαση στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν, προκειμένου «να προσπαθήσει να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να πουλήσει στη Ρωσία πυρομαχικά για το πυροβολικό».

Κυρώσεις


Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανέφεραν πως οποιαδήποτε συμφωνία με σκοπό να αυξηθεί η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα θα παραβίαζε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαγορεύουν τις πωλήσεις όπλων από ή στην Πιονγκγιάνγκ — αποφάσεις εγκεκριμένες κι από την ίδια τη Μόσχα.

Πρόσθεσαν ότι μετά την επίσκεψη του κ. Σαϊγκού στην Πιονγκγιάνγκ, ομάδα ρώσων αξιωματούχων πήγε στη Βόρεια Κορέα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον Τσο Χαν-μπαμ, ερευνητή του Κορεατικού Ινστιτούτου για την Εθνική Ενοποίηση, οι διεθνείς κυρώσεις δεν θα επιτρέψουν να εμποδιστεί οποιαδήποτε ανταλλαγή η αγοραπωλησία όπλων ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Μόσχα.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα «δεν ανησυχούν» για τις κυρώσεις, καθώς τούς έχουν επιβληθεί ήδη τέτοιες, συνέχισε και πρόσθεσε πως η στρατιωτική συνεργασία τους μοιάζει «αναπόφευκτη». Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε τρεις οντότητες τις οποίες κατηγόρησε πως επιδιώκουν να διευκολύνουν συμφωνίες πώλησης όπλων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας. Συνδέονται με σλοβάκο πολίτη, στον οποίο είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τον Μάρτιο για τον ίδιο λόγο.

Πάντα κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ρωσία συνεχίζει να σπαταλά τα πυρομαχικά της και να χάνει βαρύ εξοπλισμό στην Ουκρανία και επομένως έχει υποχρεωθεί να στραφεί στη μικρή ομάδα των συμμάχων της για να εξασφαλίσει βοήθεια.