Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ παραδέχθηκε ότι ευρωπαίος διπλωμάτης, σουηδικής υπηκοότητας, κρατείται στο Ιράν εδώ και περισσότερο από 500 ημέρες. Η Σουηδία αρνήθηκε ωστόσο να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην περίπτωση του Σουηδού Γιόχαν Φλοντέρους, αποκαλύπτοντας την ταυτότητά του και την ιδιότητά του ως ευρωπαίου διπλωμάτη, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κάντιθ της Ισπανίας.

Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου, ότι ο ίδιος και οι υπηρεσίες του «εργάζονται αδιάκοπα» για να επιτύχουν την απελευθέρωση του διπλωμάτη, ο οποίος βρίσκεται σε ιρανική φυλακή από τις 17 Απριλίου 2022. Συνελήφθη στην Τεχεράνη καθώς ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο της επιστροφής έπειτα από τουριστική επίσκεψη στο Ιράν.

Η Σουηδία ζήτησε χθες από το Ιράν την απελευθέρωση ενός σουηδού πολίτη που κρατείται αυθαιρέτως, χωρίς να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

«Αυτός ο σουηδός πολίτης στερείται αυθαιρέτως την ελευθερία του και θα πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Αυτό ζητήθηκε από τις ιρανικές αρχές», αναφέρεται σε χθεσινό mail που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) από το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ιράν ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2022 την σύλληψη ενός Σουηδού για «κατασκοπεία», σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις της Τεχεράνης με την Στοκχόλμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ