«Ήταν λάθος η απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης να στείλει άρματα μάχης στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία στη διάρκεια του "Ψυχρού Πολέμου" για να συντρίψει μαζικές διαμαρτυρίες», δήλωσε σήμερα (12/09) ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ήταν ένα λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά όταν ερωτήθηκε σχετικά με το γεγονός ότι η Ρωσία θεωρείται αποικιακή δύναμη εξαιτίας της απόφασης της Μόσχας να στείλει άρματα μάχης στη Βουδαπέστη το 1956 και στην Πράγα το 1968.

Σημειώνεται ότι η Ουγγρική Εξέγερση του 1956 συνετρίβη από σοβιετικά άρματα μάχης και στρατεύματα. Πολλοί άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στη Βουδαπέστη κατά την επέμβαση αυτή. Η «Άνοιξη της Πράγας», το 1968, πήρε τέλος όταν σοβιετικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας.

«Ποτέ και πουθενά»

«Το κυριότερο είναι ότι δεν υπήρξαμε ποτέ και πουθενά αποικιοκράτες, οι συνεργασίες μας οικοδομήθηκαν πάντοτε σε ισότιμη βάση ή με την επιθυμία να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε, και οι χώρες που προσπαθούν να μας ανταγωνιστούν, ακόμη και τώρα, απλώς ασκούν εντελώς διαφορετική πολιτική. Δεν είναι σωστό να κάνεις στην εξωτερική πολιτική κάτι που βλάπτει τα συμφέροντα άλλων λαών», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πάντως, εδώ και 1,5 χρόνο μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία, μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, στη διάρκεια της οποίας η Μόσχα ανακήρυξε «εδάφη της» το Ντονέντσκ, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις. Ο Πούτιν πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ κάνουν τα ίδια λάθη με τη Σοβιετική Ένωση, ενώ υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον «δεν έχει φίλους, μόνο συμφέροντα».