Το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη «Γαλάζια Πατρίδα» επαναφέρει στο προσκήνιο η Τουρκία μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις που έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της χώρας, Τζεβντέτ Γιλμάζ. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, οι δηλώσεις αυτές, ότι δηλαδή «η Λιβύη είναι γειτονική χώρα στη Γαλάζια Πατρίδα», αποτελούν επιβεβαίωση της στήριξης της Τουρκίας στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Χθες έγινε μια μεγάλη καταστροφή, από πλημμύρες στη Λιβύη, στη "Γαλάζια Πατρίδα" μας, τη γειτονική μας Λιβύη. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Λάβαμε αμέσως κάθε είδους μέτρα για να δείξουμε ότι είμαστε μαζί με τον αδελφό λαό της Λιβύης και λήφθηκαν όλα τα μέτρα για να στείλουμε τα αεροσκάφη μας για βοήθεια. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να βλάψει αυτή τη σχέση. Θα προχωράμε μαζί», δήλωσε ο Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να κάνουν πολλά σοβαρά βήματα για τη σχέση των δύο χωρών, αλλά η Τουρκία θα καθίσει στο τραπέζι με συγκεκριμένη στάση, το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τούρκοι αναλυτές: Όσα Rafale και να αγοράσουν οι Έλληνες θα τα αντιμετωπίσουμε

Παράλληλα, προκλητική είναι και η στάση Τούρκων αναλυτών, οι οποίοι σχολιάζουν πως «όσα Rafale και να αγοράσουν οι Έλληνες θα τα αντιμετωπίσουμε με το αντιαεροπορικό σύστημα Siper». 

Επίσης, αναφέρουν πως «με τα αντιαεροπορικά μας συστήματα θα κλειδώσουμε το Αιγαίο, δεν θα πετάει ούτε πουλί», προωθώντας μια ρητορική η οποία δεν υπήρχε μετά τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία και επανέρχεται τώρα στην επιφάνεια.

«Το σύστημα Siper δημιουργεί μια μεγάλη περιοχή αντιαεροπορικής προστασίας, που δεν μπορείς να την κάνεις με άλλα συστήματα. Αυτό το αντιαεροπορικό σύστημα θα τοποθετηθεί στο Αιγαίο, δύο τέτοια συστήματα, στο Αιγαίο δεν θα πετάει ούτε ένα πουλί. Εσείς, αν θέλετε, αγοράστε όσα μαχητικά Rafale  μπορείτε, αγοράστε και το ένα όπλο και το άλλο. Εκατοντάδες ή χιλιάδες!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ.

Οργή στην Τουρκία για τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οργή επικρατεί στην Τουρκία για τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Τα μηνύματα από τις ΗΠΑ για τα F-16 δεν είναι θετικά, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, αφού, όπως υποστηρίζουν στην Τουρκία, «δεν μας δίνουν ούτε τα F-35 ούτε τα F-16, ενώ στηρίζουν τους Έλληνες και εξοπλίζουν το Αιγαίο».

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο ακαδημαϊκός Μεσούτ Χακί Τζασίν δήλωσε: «Υπήρχε μια ισορροπία  μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας 7 προς 10 και αυτή άλλαξε. οι ΗΠΑ δεν δίνουν ανταλλακτικά όπλων. Κάθε μέρα μάς κουνάνε το δάχτυλο. Από την άλλη, αποφασίζεις την άρση του εμπάργκο των όπλων στους Ελληνοκυπρίους. Μαζί με την Αλεξανδρούπολη και με άλλες 20 βάσεις εξοπλίζουν και στρατιωτικοποιούν το Αιγαίο, που σημαίνει πως υπάρχει κακή πρόθεση».

«Mας λένε ''δεν σας δίνουμε τα F-35. επειδή πήρατε τους S-400''. Nαι, αλλά δεν μας δώσατε τους Patriot. Στην Ελλάδα δώσατε όπλα, εκείνοι διαθέτουν τους S-300. Mας παραμυθιάζουν πως με τους S-400 θα συγκεντρώσουμε δεδομένα και θα τα δώσουμε στους Ρώσους», καταλήγει ο ακαδημαϊκός.