Η ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα της Φινλανδίας σχεδίαζε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Σάνα Μάριν ( 2019- 2023) και να ξεκινήσει έναν φυλετικό πόλεμο αφού δημιούργησε πυροβόλα όπλα χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές. Μάλιστα, τέσσερις άνδρες δικάζονται στο Λάχτι με τις κατηγορίες που συνδέονται με τον σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας και την κατοχή πυροβόλων όπλων, αναφέρουν οι Times.

Η αστυνομία λέει ότι οι άνδρες ασπάζονται τον «επιταχυνισμό», την ιδέα ότι ο καπιταλισμός ή οι διαδικασίες που απορρέουν από αυτόν πρέπει να εμβαθύνουν ή να επιταχυνθούν για να πυροδοτήσουν ριζικές αλλαγές. Η εν λόγω συνδέθηκε με ένα κύμα δολοφονιών μίσους στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολισμού στο Μπάφαλο το 2022, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 10 Αφροαμερικανοί.

Οι άνδρες φέρεται να δημιούργησαν πυροβόλα όπλα χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές. Οι επιδρομές στις περιουσίες τους αποκάλυψαν μια λίστα με στόχους, με μέλη του κοινοβουλίου, μειονοτικές ομάδες και ακτιβιστές. Δύο από τους κατηγορούμενους συζήτησαν ανοιχτά τη δολοφονία της Mάριν σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Λάχτι το 2022. Μοιράστηκαν πληροφορίες ότι θα εμφανιζόταν μέσω Telegram.

Στην ανάκριση, ένας από τους άνδρες είπε: «Το όπλο FGC-9 ήταν σε κοντινή απόσταση και θα μπορούσα να είχα φτάσει στην αγορά του Λάχτι με αυτοκίνητο σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Ταυτόχρονα, μίλησα για αυτά τα πράγματα στο Telegram, που θα ήταν μια θεωρητική πιθανότητα να επιχειρηθεί μια πολιτική δολοφονία».

Σημειώνεται πως το FGC-9 είναι τρισδιάστατη εκτυπώσιμη ημιαυτόματη καραμπίνα διαμετρήματος πιστολιού. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν σχεδίαζαν στην πραγματικότητα τρομοκρατική επίθεση καθώς δεν προχώρησαν στο σχέδιο. Περιέγραψε τη συνομιλία ως «συνηθισμένη κοροϊδία» σχετικά με το πόσο εύκολο θα ήταν να πραγματοποιηθεί μια επίθεση σε έναν αρχηγό κράτους της Φινλανδίας και είπε ότι απλώς αναζητούσαν εκτόνωση και ακραίες εμπειρίες.

Ένας από τους άνδρες δικάζεται για αδικήματα με πυροβόλα όπλα και οι άλλοι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Στις επιδρομές, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν επίσης τη διεύθυνση της Μαρίας Οχισάλο, πρώην ηγέτη του κόμματος της Πράσινης Λέγκας, η οποία διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών μεταξύ 2019 και 2021.

Ερωτηθείς για τους στόχους τους, ένας κατηγορούμενος απάντησε ότι τους θεωρούν εχθρούς των «εθνικιστών» και πιθανές πηγές πληροφοριών. «Είμαι ανοιχτά εθνοεθνικιστής, ξέρω σε τι οδηγεί όταν υπάρχουν πάρα πολλές εθνότητες στον ίδιο χώρο. Αυτές οι εθνότητες αρχίζουν να επιδιώκουν τα δικά τους συμφέροντα ως ομάδα και αυτό δεν οδηγεί σε τίποτα καλό για τους Φινλανδούς. Ωστόσο, δεν είχα σχέδια να πυροβολήσω ανθρώπους» είπε.

Άλλοι ιστότοποι προσδιόρισαν στόχους όπως τα γραφεία του σοσιαλιστικού κόμματος της Αριστερής Συμμαχίας, ένα βιβλιοπωλείο, ένα αυτοδιαχειριζόμενο καφέ για vegan και ένα εναλλακτικό νυχτερινό κέντρο στο Τάμπερε της νότιας Φινλανδίας.