Ελάχιστες είναι πλέον οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων μέσα στα ερείπια από τον φονικό σεισμό των 7 Ρίχτερ που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής 8/09 στο Μαρόκο.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό που έπληξε το Μαρόκο.

Τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις Αρχές αποτελούν οι αποκλεισμένοι δρόμοι που εμποδίζουν την πρόσβαση στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, σε απομακρυσμένα χωριά, σε αγροτικές και ορεινές περιοχές.

Το χρονικό όριο των 72 ωρών έχει ξεπεραστεί πλέον, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίζονται επιζώντες πολύ πέρα από αυτήν την περίοδο.


Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται αυτή τη στιγμή στους 2.901, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου, ενώ στους 5.530 είναι οι τραυματίες
από τον πιο φονικό σεισμό της χώρας από το 1960 και τον ισχυρότερο από το 1900.

Οχήματα γεμάτα με προμήθειες ανεβαίνουν τους ορεινούς δρόμους γεμάτους στροφές, για να παραδώσουν τρόφιμα και σκηνές που χρειάζονταν απεγνωσμένα οι επιζώντες.


«Αυτή είναι η έκτη μέρα μετά τον σεισμό. Εξακολουθούμε να κοιμόμαστε στο ύπαιθρο με τα παιδιά μας. Δεν έχουμε κουβέρτες», αναφέρουν οι κάτοικοι.

Με πολλούς επιζώντες να εκφράζουν απογοήτευση γι' αυτό που θεωρούν ως αργή αντίδραση έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης, ο βασιλιάς Μοχάμεντ έκανε την Τρίτη την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά τον σεισμό, συναντώντας τραυματίες σε νοσοκομείο στο Μαρακές.


Οι δημοσιογράφοι του Reuters ανέφεραν ότι υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση την Τετάρτη στον αριθμό των στρατευμάτων, της αστυνομίας και των εργαζομένων στην αρωγή κοντά στο επίκεντρο.