Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ακόμα οκτώ νοσηλεύονται στο νοσοκομείο από αλλαντίαση μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων σε γνωστό wine bar στο Μπορντό της Γαλλίας.

Οπως έγινε γνωστό από χθες, το βράδυ της περασμένης Τρίτης κατέληξε μια 32χρονη γυναίκα από την Ελλάδα, η οποία ζούσε στο Παρίσι. Η άτχυχη γυναίκα βρέθηκε στο εστιατόριο μαζί με την οικογένειά της και ένιωσε αδιαθεσία όταν επέστρεψε στη γαλλική πρωτεύουσα. Η 32χρονη πήγε στο νοσοκομείο, ωστόσο η οικογένειά της καταγγέλλει ότι οι γιατροί δεν κατάφεραν να διαγνώσουν αλλαντίαση και συνεπώς δεν της έδωσαν το αντίδοτο, με τραγικό αποτέλεσμα για την ίδια. Αργή αντίδραση των γιατρών, ακόμη και ενώ οι ίδιοι τους έθεταν το ενδεχόμενο αλλαντίασης, καταγγέλλουν και οι συγγενείς ενός Αμερικανού -επίσης πελάτη του wine bar- που νοσηλεύται αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ στο Μπορντό.



Τι είναι η αλλαντίαση 

Η τροφιμογενής αλλαντίαση είναι μια σπάνια ασθένεια που οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με τοξίνη αλλαντίασης και μπορεί να προκαλέσει παράλυση, δυσκολία στην αναπνοή και μερικές φορές θάνατο. Τα σπιτικά τρόφιμα που έχουν κονσερβοποιηθεί, συντηρηθεί ή ζυμωθεί με ακατάλληλο τρόπο είναι συνήθως οι πηγές τέτοιων δηλητηριάσεων.

Τουλάχιστον 12 άτομα που έφαγαν τις σαρδέλες στο wine bar του Μπορντό μεταξύ 4 Σεπτεμβρίου και 10 Σεπτεμβρίου έχουν νοσηλευτεί, σύμφωνα με αξιωματούχο της ARS. Ορισμένοι πήραν εξιτήριο, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν στην εντατική ή σε κρίσιμη κατάσταση.

Όλοι παρουσίασαν συμπτώματα τυπικά της αλλαντίασης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο κοιλιακό άλγος, εμετό, διάρροια, θολή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση ή την ομιλία και νευρολογικά προβλήματα.

Μεταξύ των ατόμων που αρρώστησαν ήταν τουρίστες από τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ισπανία.



«Νόμιζα ότι είχε πάθει εγκεφαλικό» 

Ενας εξ αυτών, ο Ματ Τζάκσον από τις ΗΠΑ, βρέθηκε στο Μπορντό για διακοπές με τη σύντροφό του. Πήγε στο εστιατόριο, κατανάλωσε τις θανατηφόρες σαρδέλες και τώρα βρίσκεται στη ΜΕΘ νοσοκομείου της περιοχής χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του και να μιλήσει. Μπορεί να επικοινωνεί μόνο μέσω σημειώσεων σε έναν πίνακα.

Η σύντροφός του και η αδελφή του βρίσκονται στο πλευρό του στο νοσοκομείο και μίλησαν στο ΑΡ για το απίστευτο αυτό γεγονός.

Ο Ματ Τζάκσον οδηγούσε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο στα αμπέλια του Μπορντό όταν άρχισε να αισθάνεται περίεργα. Ηταν μεταξύ των πρώτων από τους 12 ανθρώπους που έφαγαν σαρδέλες από το βαζάκι σε ένα wine bar στο Μπορντό την περασμένη εβδομάδα και εισήχθησαν στο νοσοκομείο με τη σπάνια και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Ο Τζάκσον και η σύντροφός του Κρίστι Μπένερ από την Καλιφόρνια έκαναν διακοπές στο Μπορντό, όταν πέρασαν από το Tchin Tchin Wine Bar στις 4 Σεπτεμβρίου και δοκίμασαν κρασί με μικρά πιάτα σαρδέλας και αλλαντικών.

Το επόμενο πρωί έκαναν ένα ταξίδι γευσιγνωσίας στο κοντινό Saint-Emilion. «Ήμασταν πάνω σε ηλεκτρονικά ποδήλατα και πηγαίναμε στους αμπελώνες και γύρω στις 10 το πρωί ο Matt απλά είπε ότι δεν αισθανόταν πολύ καλά», περιγράφει τώρα η σύντροφός του.

Στην αρχή σκέφτηκε ότι ο Τζάκσον ήταν αφυδατωμένος ή είχε πάθει εγκεφαλικό. «Οι ικανότητές του μειώνονταν γρήγορα», δήλωσε στο Associated Press. Καθώς μιλούσε, «ήταν πολύ δύσκολο να τον καταλάβει κανείς. Και το στόμα του ήταν τόσο απίστευτα ξηρό, σε σημείο που δεν μπορούσε να καταπιεί νερό».

Ύστερα από δύο ημέρες στο πλευρό του στο νοσοκομείο, άρχισε και η ίδια να αισθάνεται ξηρότητα στο στόμα και να δυσκολεύεται να καταπιεί. Ειδοποίησε φίλους και συγγενείς να ζητήσουν βοήθεια και η αδελφή του Τζάκσον, η Χίλαρι, πήρε το αεροπλάνο από τη Νέα Υόρκη και έφθασε άμεσα στο Μπορντό.

Η Κρίστι Μπένερ υποψιάστηκε αλλαντίαση, αλλά οι γιατροί ήταν αρχικά επιφυλακτικοί. Χρειάστηκαν μέρες για να επιβεβαιωθεί η σχέση με τις σαρδέλες και να αποκτήσουν και οι δύο πρόσβαση σε αντίδοτα για μια ασθένεια που τα γαλλικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σπάνια, όπως σχολιάζει το ΑΡ. Η Γαλλία καταγράφει μόνο 10 έως 20 περιπτώσεις αλλαντίασης σε εθνικό επίπεδο ετησίως.

Χθες, Πέμπτη, η Μπένερ εξακολουθούσε να νιώθει κουρασμένη και να δυσκολεύεται να καταπιεί. Είπε ότι ο Ματ «δεν μπορεί να ανοίξει τα μάτια του και είναι στον αναπνευστήρα… δεν είναι καθόλου ο εαυτός του».

Η Χίλαρι Τζάκσον δήλωσε ότι οι Γάλλοι γιατροί συναντήθηκαν με ομολόγους τους απ' όλη την Ε.Ε. νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τους χρόνους αντίδρασης στην αλλαντίαση.

«Έτσι, ελπίζουμε ότι αν δεν βγει κάτι άλλο από αυτό, είναι μια αναγνώριση ότι αυτό υπάρχει εκεί έξω και το κλειδί είναι η έγκαιρη αντιμετώπισή του», λέει η σύντροφος του Αμερικανού ασθενούς.

Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση σε όλη τη Γαλλία, και όχι μόνο, για τον εντοπισμό άλλων ατόμων που μπορεί να έχουν φάει τις ύποπτες σαρδέλες και να κινδυνεύουν.