Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά πως η αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού (διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία) είναι εκτός συζήτησης, και αυτή είναι η θέση όχι μόνο της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίαζε δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είπε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μία κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ΓΓ του ΟΗΕ, εμμένοντας στη θέση του ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η αλλαγή στη βάση λύσης του Κυπριακού.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως η Λευκωσία είναι σε επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, παρά το ότι δεν είθισται να γίνονται συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με Ευρωπαίους ηγέτες, έχει διευθετήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, για να εξεταστεί μέσα από τις επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πώς μπορούν να μας βοηθήσουν.