Σε εξέλιξη είναι το θρίλερ με τη δηλητηρίαση σε 5άστερο εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας, που έγινε η αιτία να χάσει τη ζωή  της και μια 32χρονη Ελληνίδα. Συνολικά 12 άτομα, ανάμεσά τους και η Ελληνίδα που έχασε τη ζωή της, νοσηλεύτηκαν στη Γαλλία και ακόμη 2 σε Ισπανία και Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation.

Η υπόθεση έχει σοκάρει τη γαλλική κοινωνία αλλά και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο Μπορντό, που υποστηρίζουν σε γαλλικά ΜΜΕ ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι εξαιρετικά αυστηρά. Ο ιδιοκτήτης του «Tchin Tchin Wine bar» μίλησε στη γαλλική εφημερίδα Sud Ouest και αποκάλυψε ότι πράγματι όταν άνοιξε τα επίμαχα βάζα με τις σαρδέλες, που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας και είχε συσκευάσει ο ίδιος, είχαν περίεργη μυρωδιά.

 «Παραδέχομαι ότι είχα μερικές αποστειρωμένες σαρδέλες και όταν άνοιξα (σ.σ.: το βάζο) έπρεπε να πετάξω κάποιες που είχαν άσχημη μυρωδιά. Άλλες φαίνονταν καλές και σερβιρίστηκαν στους πελάτες», είπε ο ιδιοκτήτης του μπαρ. Και συνέχισε: «Είμαι συγκλονισμένος γι’ αυτούς τους πελάτες εάν αποδειχθεί ότι αρρώστησαν στο μαγαζί μου».

Οι γαλλικές Αρχές κάνουν τώρα έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσουν και τους υπόλοιπους πελάτες του μπαρ που κατανάλωσαν τις «ύποπτες» σαρδέλες. Από τις αποδείξεις που κόπηκαν στο μπαρ υπολογίζουν ότι περίπου 25 με 30 άτομα μπορεί να τις έχουν καταναλώσει και να παρουσιάσουν συμπτώματα. Έτσι έχουν ειδοποιήσει τα νοσοκομεία στη Γαλλία να βρίσκονται επί ποδός για τα συμπτώματα της αλλαντίασης, καθώς θα πρέπει να λάβουν γρήγορα θεραπεία.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης περιλαμβάνουν διπλωπία, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, βραδυγλωσσία, δυσκαταποσία, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αλλαντίαση μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.

Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι Γάλλοι, Αμερικανοί, Καναδοί, Γερμανοί και Έλληνες, καθώς στο Μπορντό αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλοί τουρίστες.