Χιλιάδες νεκρούς προσπαθούν να ανασύρουν από τα χαλάσματα και από τη θάλασσα στη Λιβύη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος των μολυσματικών ασθενειών στην πόλη Ντέρνα που καταστράφηκε από τις πλημμύρες.

Κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει καρέ καρέ την στιγμή που περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τόνοι νερού διαλύουν το φράγμα έξω από την Ντέρνα και εισβάλουν στην πόλη παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Αυτοκίνητα, πολλά από αυτά με αναμμένα τα φώτα και πιθανόν με επιβάτες μέσα, γίνονται άμορφη μάζα από τα νερά που με τεράστια ταχύτητα σάρωσαν την πόλη της ανατολικής Λιβύης.

Ξεπέρασαν τους 11 χιλιάδες οι νεκροί

Οι μαρτυρίες όσων σώθηκαν ενδεικτικές.

 «Άνοιξα την πόρτα και το νερό μπήκε μέσα με όλη του την δύναμη. Όταν κατάφερα να βγω έξω το ρεύμα με παρέσυρε στην επιφάνεια. Δεν μπορούσα να σταθώ, δεν υπήρχε κάτι να πατήσω για να σηκωθώ.

Πέντε ημέρες μετά φονικό χτύπημα του Daniel στην περιοχή, ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως οι νεκροί ξεπερνούν τις 11.000.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν πολλές φορές, ακόμη και κολυμπώντας μέσα στα νερά, να εντοπίζουν σωρούς κάτω από χαλάσματα. Οι νεκροί όταν ταυτοποιηθούν από συγγενείς μεταφέρονται με φορτηγά, τυλιγμένοι πρόχειρα σε χαλιά και κουβέρτες. Καταλήγουν, συνήθως σε ομαδικούς τάφους.

Τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει σωρούς στη θάλασσα ακόμη και 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Ντέρνα.

2.500 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

Περισσότερα από 2.500 είναι τα ολικώς κατεστραμμένα κτίρια στην περιοχή. Οι λίγοι που επιβίωσαν από την φονική πλημμύρα σήμερα παλεύουν να ζήσουν μέσα σε λάσπες και χαλάσματα.

 «Είναι πολύ δύσκολα όσα περνάμε. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Μόνο ο Θεός ξέρει τι περνάμε. Είμαστε πάλι στο μηδέν. Δεν υπάρχει πουθενά βοήθεια».

Οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες αλλά σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επιζώντες  είναι σύμφωνα με Διεθνείς Οργανισμούς οι επιδημίες που πιθανότατα θα ξεσπάσουν εάν δεν βρεθούν και δεν ταφούν άμεσα οι νεκροί μέσα στις επόμενες ημέρες. 40.000 είναι οι άστεγοι.

Στον τόπο της βιβλικής καταστροφής έφτασε παρά το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο ανθρωπιστική βοήθεια από το Κατάρ, την Ιταλία και την Τουρκία.