Το νοτιότερο νησί της Ιταλίας δέχεται διαρκώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές τις οποίες και χαρακτήρισε αφόρητες η ιταλική κυβέρνηση που εξελέγη με την υπόσχεση να περιορίσει το «κύμα». Περισσότεροι από 8.500 μετανάστες έφτασαν μέσα σε τρία 24ωρα στο ιταλικό νησάκι των 6.000 κατοίκων.

Σήμερα το πρωί, η Τζόρτζια Μελόνι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασαν στη Λαμπεντούζα, όπου επισκέφθηκαν το κέντρο υποδοχής προσφύγων και την προβλήτα του λιμανιού. Μάλιστα σημειώνεται πως, πριν από λίγη ώρα, ομάδα πολιτών σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή των Μελόνι και φον ντερ Λάιεν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «κάνουμε ότι είναι δυνατόν».

Πρόκειται για μια επίσκεψη η οποία γίνεται κατόπιν έκκλησης της Ιταλίδας πρωθυπουργού για αυτοψία στο νησί και που – από πλευράς της Μελόνι – έχει διπλό στόχο. Εγχώρια, προσθέτει «νερό στο κρασί» της πολιτικής διαμάχης, εφόσον η Λέγκα μίλησε για αποτυχία του διπλωματικού σχεδίου της Ιταλίδας πρωθυπουργού στη Βόρειο Αφρική, ενώ ο πρώην ΥΠΕΣ, Ματέο Σαλβίνι μίλησε για ενδεχόμενη χρήση του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε διεθνές επίπεδο, η Μελόνι απαιτεί μια «συλλογική απάντηση» της ΕΕ σε ένα πρόβλημα που αφορά τα Νότια σύνορά της. Όλα αυτά, ενώ σήμερα στην Ποντίντα, στην επαρχία του Μπέργκαμο, θα γίνει η ετήσια συνάντηση του κόμματος Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και όπου αναμένεται και η Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, Σαλβίνι και Λεπέν θα επιβεβαιώσουν την «κυριαρχική» και «εθνικιστική» γραμμή τους ενόψει των ευρωεκλογών του 2024.

Πηγή: ΕΡΤ