Πρώην ιερέας συνελήφθη στην Οδησσό από τις ουκρανικές Αρχές, με την κατηγορία πως δωροδοκήθηκε για να βοηθήσει Ουκρανούς να αποφύγουν τη στράτευση μεταμφιέζοντάς τους σε ιεραποστόλους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Guardian, η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρώην διάκος διευκόλυνε με επιτυχία τη διαφυγή τουλάχιστον έξι ατόμων σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

«Ο ύποπτος είχε συντάξει λίστες με ιεραποστόλους που είχαν σκοπό να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για λογαριασμό του αρχηγού της επισκοπής και της θρησκευτικής κοινότητας, με στόχο να γίνουν ιερείς», ανέφερε η SBU. Με τις απώλειες στο μέτωπο να αυξάνονται, η ανάγκη για νέα στρατεύματα είναι πιο μεγάλη παρά ποτέ.

Οι υπηρεσίες του αυτές γινόταν με το αζημείωτο, εισπράττοντας περίπου 4.500 δολάρια σε δωροδοκίες για να πιστοποιήσει ότι η αναχώρηση των ανδρών από τη χώρα ήταν απαραίτητη για το έργο της επισκοπής στην Ευρώπη.

Η SBU έχει κατασχέσει τους υπολογιστές του πρώην διάκου, τα κινητά τηλέφωνα, τις κάρτες sim και ένα χρηματικό ποσό δολαρίων ΗΠΑ σε μετρητά. Εάν καταδικαστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και εννέα ετών.

Μεγάλος πονοκέφαλος η διαφθορά

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία ταλανίζεται από σειρά σκανδάλων διαφθοράς, ενώ τον Αύγουστο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέλυσε κάθε περιφερειακό επικεφαλής στρατολογικών γραφείων, επικαλούμενος την ενδημική διαφθορά στον μηχανισμό.

Σε μια περαιτέρω εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Οδησσό αποκάλυψε ότι η ηγεσία μιας περιφερειακής αστυνομικής δύναμης βοηθούσε δεκάδες άνδρες να αποφύγουν τη στράτευση.

Η Ουκρανία έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στη στράτευση ανδρών, λόγω της αναγκαίας αναπλήρωσης ανδρών που χάνονται στις μάχες.

Δεκαοκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, με δεκάδες χιλιάδες θύματα και πολλά στρατεύματα στο μέτωπο, κουρασμένα και που χρειάζονται αντικατάσταση, ο στρατός στρέφεται όλο και περισσότερο στην επιστράτευση, μοιράζοντας συχνά χαρτιά κλήσης στον δρόμο.

Οι άρρενες Ουκρανοί υπήκοοι σε ηλικία στρατολόγησης επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα μόνο εάν είναι προστάτες τριών ή περισσότερων παιδιών κάτω των 18 ετών, είναι μόνοι πατέρες παιδιών κάτω των 18 ετών ή έχουν παιδιά ή είναι κηδεμόνες παιδιών με αναπηρία.

Σε πολλές πόλεις, τα κανάλια Telegram προσφέρουν στους ανθρώπους που επιθυμούν να αποφύγουν τις πληροφορίες σχετικά με το πού εντοπίστηκαν αξιωματικοί στρατολογίας εκείνη την ημέρα. Αρκετά βίντεο έχουν γίνει viral με αστυνομικούς να μαζεύουν άνδρες σε φορτηγά. Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αναφέρουν ότι άνδρες δεν θέλουν να έρθουν στη δουλειά, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να στρατολογηθούν αν φύγουν από το σπίτι.

Για όσους δύνανται να πληρώσουν μπορούσαν να αγοράσουν ένα ψεύτικο ιατρικό πιστοποιητικό για απαλλαγή από τον Στρατό επιτρέποντάς τους να φύγουν από τη χώρα. Η τιμή κυμάνθηκε από μερικές εκατοντάδες δολάρια στην αρχή του πολέμου έως περίπου 5.000 δολάρια στην Οδησσό, είπαν αρκετοί άνθρωποι στον Guardian.